Conflicte del Pròxim Orient

Israel envolta amb tancs diversos hospitals de Gaza i ataca diverses vegades l’Al-Shifa

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El menyspreu per les regles del dret internacional humanitari i els valors que suposadament ancoren les anomenades democràcies liberals ha tornat a arribar a noves cotes a Gaza. Com venia telegrafiant des que les seves forces terrestres van entrar a l’enclavament, Israel ha llançat aquest divendres un assalt directe contra els hospitals de Gaza. Els seus tancs envolten almenys cinc centres sanitaris, dos de pediàtrics i un per a nens amb càncer, i almenys tres hospitals han sigut atacats reiteradament durant la jornada. Entre aquests l’Al-Shifa, on hi ha desenes de morts i ferits. Atrapats sense poder sortir, els metges estan enviant missatges de socors advertint que podrien ser liquidats en les pròximes hores. Tot està sent retransmès gairebé al minut sense que la Unió Europea o els Estats Units moguin un dit. 

Com deia aquest divendres indignat davant la indiferència dels líders occidentals el veterà metge noruec Mads Gilbert, que ha treballat com a voluntari regularment a Gaza, «els hospitals són temples d’humanitat i protecció». Una cosa que també va recordar la Creu Roja Internacional (ICRC), un dels pilars de l’ordre legal que imposa regles al comportament de les parts durant els conflictes armats. «Les normes de la guerra són clares: els hospitals són instal·lacions especialment protegides sota el dret internacional humanitari», va dir l’organització, que comença a trencar el seu vot de silenci davant les dimensions de l’orgia de destrucció israeliana. 

Aquests centres sanitaris no només estan col·lapsats per la falta d’electricitat, equips i medicaments o les riuades de pacients, sinó que acullen desenes de milers de desplaçats a les seves instal·lacions. Molts centres ja havien sigut atacats, però ara hi ha la clara intenció d’ocupar-los a Ciutat de Gaza després de foragitar els residents a canonades. És el que ha passat a l’Al-Shifa, on hi hauria uns 50.000 de desplaçats i, segons Israel, s’amagaria el quarter general de Hamàs, una tesi que ha tornat a negar el director del centre recordant que durant anys hi van treballar les més prestigioses agències internacionals sense que ningú aixequés mai la suposada llebre. 

Setge contra els centres pediàtrics

L’Al-Shifa va ser atacat almenys cinc cops durant el dia. Un dels bombardejos es va acarnissar amb el pavelló per a pacients externs, on acampaven part dels desplaçats. Les imatges van mostrar desenes de morts i ferits, inclosa una nova imatge de nens destrossats. Pel que fa a l’Al-Quds, els franctiradors estan disparant contra l’edifici, segons ha confirmat la Mitja Lluna Vermella Palestina, mentre que a l’Al-Rantisi un projectil es va colar a l’aparcament subterrani on aparquen els metges i les infermeres, desencadenant un incendi. 

Aquest hospital pediàtric és l’únic centre de Gaza per a nens amb càncer i, actualment, està envoltat per carros de combat israelians, que apunten a l’edifici amb els seus canons. El mateix que passa al veí Al-Nasr, també pediàtric. Les forces israelianes no només estan disparant contra els civils que es refugien dins. També contra els que miren de fugir desarmats. En un vídeo autentificat per ‘The Washington Post’ es veu com un grup nombrós de civils amb banderes blanques surten de l’hospital amb la intenció de marxar fins que comencen a ser atacats a trets. 

El setge ha fet que molts estiguin mirant de fugir en aquest moment, inclòs part del personal sanitari. No queda combustible, alguns centres estan sense llum ni aigua i el col·lapse és tal que la Creu Roja ha assegurat que «el sistema sanitari de Gaza ha arribat a un punt de no retorn». Tot plegat barrejat amb terror a dojo. «Estimats col·legues. La situació a l’Al-Shifa és extremadament perillosa. El personal vol marxar, però no podem. És possible que no siguem vius al matí», va afirmar el cap de neurocirurgia, Nidal Abuhadrous, en un missatge reproduït per Al-Jazeera. 

Perversió del llenguatge

Notícies relacionades

Però també s’està perseguint des de l’aire les legions de gazatins famolencs que van cap al sud seguint les ordres d’‘evacuació’ israelianes. Malgrat que la treva de quatre hores anunciada la vigília per la Casa Blanca s’hauria complert, durant la jornada hi va haver bombardejos contra els desplaçats que s’arrossegaven a peu per la carretera de Saladino, que travessa la Franja de punta a punta. I en paral·lel Israel va atacar una escola al sud, on van ser massacrades 50 persones més, segons les autoritats de l’enclavament. 

Recorrent a la seva habitual perversió del llenguatge, que consisteix a culpar l’enemic de les barbaritats que un comet, el portaveu militar israelià, Daniel Hagari, va responsabilitzar Hamàs de tots els atacs de les seves forces, que han llançat ja més de «15.000 bombardejos contra objectius terroristes» des que va començar la guerra, fa poc més d’un mes. «La maldat de Hamàs no té límits. Com l’ISIS, s’amaga en hospitals, instal·lacions humanitàries i escoles», va dir Hagari després d’acusar també els islamistes de «fer servir els nens per protegir-se». Les seves forces ja han segat la vida de més de 4.500 menors, cosa que deixarà diverses generacions de gent mentalment devastada quan la fúria del càstig s’aturi.