Crisi política

El president de Portugal opta per l’avanç electoral després de la dimissió de Costa per un presumpte cas de corrupció

El president de Portugal opta per l’avanç electoral després de la dimissió de Costa per un presumpte cas de corrupció

ZED JAMESON / BLOOMBERG

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha decidit finalment optar per un avanç electoral en resposta a la crisi política oberta al país amb la dimissió, dimarts, del socialista António Costa com a primer ministre, investigat per les presumptes irregularitats en la concessió de llicències per explotar mines de liti i produir hidrogen verd. El mandatari ha fixat la convocatòria dels comicis per al 10 de març.

Rebelo ha anunciat la decisió a la ciutadania en una intervenció televisada després de consultar, dimecres, tots els partits polítics amb representació parlamentària i reunir, aquest dijous durant quatre hores, el Consell d’Estat.

Costa va renunciar després que es conegués que està sent investigat per suposada prevaricació, corrupció activa i passiva i tràfic d’influències en negocis de liti i hidrogen, tot i que va assegurar que no ha comès cap acte il·lícit.

Els socialistes, que tenen majoria absoluta, van proposar en la seva reunió amb el president continuar governant amb un nou primer ministre, però la majoria dels partits de l’oposició van sol·licitar que es dissolgui el Parlament i es convoquin eleccions anticipades, escenari que a priori era la preferència de Rebelo de Sousa.

El president ha optat per esperar que s’aprovi el pressupost per al 2024 –la votació final està prevista per al 29 de novembre– per dissoldre la Cambra. La Constitució portuguesa i la llei electoral estableixen que les eleccions anticipades s’han de celebrar entre 55 i 60 dies després que es formalitzi la data de dissolució del Parlament.

Notícies relacionades

La dimissió de Costa, que liderava el Govern des del 2015 i afrontava la tercera legislatura, la primera amb majoria absoluta, ha obert una crisi política a Portugal. Quan va anunciar la seva renúncia, el socialista va afirmar que es mantindria en funcions fins que tingués substitut com a primer ministre.

Pujada del salari mínim

Mentre Rebelo meditava la seva decisió, el Govern ha aprovat per decret llei una pujada del salari mínim fins als 820 euros (60 més que ara) i una actualització dels salaris dels funcionaris (52 euros per als sous bruts de fins a 1.807 euros mensuals i un 3% per als superiors) a partir del gener del 2024. Les mesures ja es coneixien i estaven pactades amb patronals i sindicats.