5
Es llegeix en minuts
EFE

Un mes després de l’esclat de la guerra entre Israel i Hamàs, el nombre de morts supera ja els 11.000 –d’ells, 4.000 nens gazatins–, i cal afegir-hi 241 ostatges israelians, gairebé 30.000 ferits, 1.700.000 de desplaçats, una Franja de Gaza partida en dos i devastada pels bombardejos i una ajuda de la comunitat internacional que arriba amb comptagotes.

El 7 d’octubre, el grup islamista Hamàs va llançar per sorpresa des de Gaza, i en un fet sense precedents, un atac combinat amb el llançament de 5.000 coets i infiltracions en territori israelià per terra, mar i aire amb parapents.

En paral·lel, elements de Hamàs van irrompre amb trets en un festival de música electrònica que se celebrava a prop de la Franja i va segrestar en territori d’Israel desenes de soldats i civils israelians i estrangers amb la intenció de bescanviar-los per presos palestins.

Els milicians de Hamàs també van assaltar el quibuts Beeri, una comunitat agrícola a quatre quilòmetres de Gaza, on van matar almenys un centenar de civils.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va declarar l’estat de guerra contra Hamàs amb el llançament de l’operació Espases de Ferro amb bombardejos constants a la Franja que ha sumit la població gazatina en una situació agònica.

Aquestes són les dates més destacades:

7 octubre: Hamàs llança des de Gaza per sorpresa una operació combinada contra Israel amb el llançament de 5.000 coets, infiltracions i incursions en territori israelià per terra, mar i aire amb parapents. També segresta els cossos de desenes de soldats israelians a la frontera amb Gaza i pren com a ostatges alguns israelians i estrangers.

- El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, declara l’estat de guerra i emprèn l’operació Espases de Ferro amb bombardejos a la Franja de Gaza.

- Teheran celebra l’atac de Hamàs amb focs artificials i els grups xiïtes proiranians, el libanès Hezbol·là i els rebels houthis del Iemen, també recolzen el grup islamista.

- El president dels EUA, Joe Biden, recolza Israel, mentre Egipte confirma contactes amb els dos bàndols per frenar l’escalada.

8 octubre: Israel vincula l’Iran amb l’atac de Hamàs, i assegura que l’hauria ajudat des de l’agost a planificar-lo.

- Almenys 260 cossos són recuperats pels serveis d’emergència israelians de l’àrea del desert a prop del quibuts Reim, pròxim a la Franja on centenars de joves celebraven un festival de música electrònica quan va irrompre Hamàs amb trets.

9 octubre: Brussel·les suspèn l’ajuda humanitària a Palestina. Espanya i França en desacord, tot i que després la UE rectifica i impulsa un pont aeri amb Egipte per portar aquesta ajuda a Gaza.

- Israel bombardeja 500 objectius a Gaza mentre Hamàs amenaça d’executar els 239 ostatges, que segons Israel té en el seu poder, si continuen els bombardejos sense avisar.

- Biden, Macron, Scholz, Meloni i Sunak condemnen Hamàs i expressen el seu suport a Israel.

11 d’octubre: Netanyahu forma un govern d’emergència al costat de Gantz, líder opositor i excap de l’Exèrcit.

12 octubre: Israel denuncia decapitacions de nadons durant l’atac de Hamàs al quibuts Beeri, a uns 5 quilòmetres de la la Franja, mentre el secretari d’Estat dels EUA, Anthony Blinken, acusa el grup palestí d’utilitzar la població civil com a escuts humans.

13 d’octubre: Israel dona un ultimàtum de 24 hores per evacuar cap al sud més d’un milió d’habitants a Gaza, que amplia en els dies següents.

- La guerrilla xiïta libanesa Hezbol·là diu que està preparada per entrar en la guerra, mentre Israel mata diversos milicians que van intentar infiltrar-se al seu territori des del Líban.

- El president palestí, Mahmud Abbàs, reunit a Amman amb Blinken, li adverteix que el desplaçament de la població gazatina suposaria «una segona ‘nakba’ [‘desastre’]».

14 d’octubre: Hamàs demana a Egipte que reobri el pas de Rafah per a l’entrada d’ajuda humanitària i la sortida de ciutadans.

17 d’octubre: L’Exèrcit israelià mata quatre membres de Hezbol·là.

18 d’octubre: Un atac contra l’hospital Al Ahli de Gaza deixa 471 morts segons el Ministeri de Sanitat palestí. Israel responsabilitza el Gihad Islàmic al llançar una ràfega de coets de manera accidental i Hamàs culpa l’estat hebreu.

19 d’octubre: Biden arriba a Israel, on secunda que l’atac contra l’hospital va ser de «l’altra part».

- Netanyahu només permetrà l’entrada d’«aliments, aigua i medecines» a Gaza a través d’Egipte.

21 d’octubre: Egipte obre el pas de Rafah amb 20 camions amb estricta ajuda humanitària.

- Hamàs allibera les dues primeres ostatges, una mare i la seva filla nord-americanes.

- El Caire acull una cimera que finalitza sense resultats.

22 d’octubre: Israel bombardeja infraestructures de Hamàs i el Gihad Islàmic en una mesquita de Cisjordània. D’altra banda, Hezbol·là eleva a 12 les seves baixes en les últimes 24 hores en atacs creuats amb Israel.

23 d’octubre: Londres conclou que un míssil llançat des de Gaza va causar la massacre a l’hospital Al Ahli.

25 d’octubre: El Ministeri de Sanitat gazatí declara el «col·lapse total» del sistema de salut.

- Hezbol·là, Hamàs i el Gihad Islàmic acorden mantenir la «coordinació» durant l’escalada.

27 d’octubre: Entra a Gaza des d’Egipte el primer equip mèdic estranger i un comboi de deu camions.

28 d’octubre: Hamàs demana un canvi de tots els presos palestins a canvi dels ostatges israelians.

30 d’octubre: Ascendeixen a 118 els morts palestins a Cisjordània després de dies de bombardejos.

31 d’octubre: Israel apunta cap als túnels de Hamàs dels quals el grup assegura tenir construïts 500 quilòmetres.

1 novembre: Israel ha atacat més d’11.000 objectius de Hamàs des que va començar la guerra, mentre acorrala Gaza en el seu setè dia d’ofensiva terrestre.

- Un segon atac israelià al camp de refugiats de Jabalia, Gaza, provoca 195 morts.

2 novembre: S’estreny el setge a la Franja.

3 novembre: Segona visita de Blinken Israel mentre centenars de gazatins que estaven a Israel amb permís de treball són expulsats i enviats a la Franja.

- Primera aparició pública del líder de Hezbol·là, Hassan Nasrala, que vincula l’escalada del conflicte «al que faci Israel a Gaza i el Líban».

- Netanyahu rebutja una treva sense abans recuperar els ostatges.

4 novembre: Almenys 17 morts al nord de Gaza en un atac israelià contra un hospital i una escola.

Notícies relacionades

- Els morts palestins ascendeixen ja a més de 9.700 segons el Ministeri gazatí de Sanitat.

5 novembre: Reunió a Ramal·lah entre Blinken i Mahmud Abbàs, que li indica que està disposat a «assumir responsabilitats» sobre Gaza en el marc d’una «solució política integral».