Crisi institucional

Els republicans elegeixen ‘speaker’ el conservador Mike Johnson i acaben amb la paràlisi del Congrés dels EUA

Els republicans elegeixen ‘speaker’ el conservador Mike Johnson i acaben amb la paràlisi del Congrés dels EUA

Nathan Howard / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A la quarta va ser la vençuda. Després de més de tres setmanes de caos i divisions en el Partit Republicà després de destituir Kevin McCarthy com a president de la Cambra de Representants i deixar en paràlisi el Congrés dels Estats Units, els conservadors s’han unit finalment aquest dimecres al voltant d’un candidat. Mike Johnson, un legislador poc conegut de Louisiana, extremament conservador en el terreny social i amb un paper fonamental en els esforços de Donald Trump per revertir la victòria electoral de Joe Biden el 2020, ha sigut elegit com a ‘speaker’.

L’advocat de 51 anys que va arribar al Congrés el 2016 ha aconseguit el que no van aconseguir Steve Scalise, Jim Jordan ni Tom Emmer, els altres tres republicans que prèviament van ser elegits per la conferència per optar al càrrec. Ha unificat el partit, o almenys ha aconseguit que les diferents faccions aparquin de moment les diferències i posin fi a la imatge de disfuncionalitat que estaven projectant. I en una votació en el ple aquest dimecres, la quarta després de les tres a les quals es va sotmetre Jordan (Scalise i Emmer ni van arribar a presentar-se) ha obtingut 220 vots republicans, davant els 209 de Hakeem Jeffries, el líder de la minoria demòcrata. No ha tingut cap vot en contra del seu propi grup.

Johnson havia rebut aquest mateix dimecres el suport públic de Trump per elevar-se al poderós càrrec, segon en la línia de successió presidencial i fonamental per mirar de fer avançar l’agenda legislativa conservadora. I agafa les regnes en un moment crític: abans del 17 de novembre han d’aprovar-se pressupostos que mantinguin operatiu el govern i evitin un tancament administratiu parcial, i a més el Congrés ha de decidir sobre l’ajuda que Biden ha sol·licitat tant per a Israel com per a Ucraïna.

«Còpia calcada extremista»

L’elevació de Johnson, amb escassa experiència legislativa i que fins ara no ha hagut de treballar amb el Senat, controlat pels demòcrates i amb el qual ara haurà de negociar, torna els focus a la seva figura i al seu historial. I els demòcrates ho han denunciat com «una còpia calcada de l’extremisme Maga».

Notícies relacionades

A la Cambra baixa aquest cristià evangèlic de 51 anys, radicalment oposat al dret a l’avortament, ha demostrat les seves credencials profundament conservadores en el terreny social. L’any passat, per exemple, va promoure legislació que proposa vetar la conversa sobre orientació sexual o identitat de gènere en qualsevol institució amb menors de 10 anys que rep fons federals.

Torna la vista també a la seva profunda relació amb Trump. Johnson va formar part de l’equip de defensa de l’expresident en el seu ‘impeachment’ i va ser un dels arquitectes dels seus intents de revertir els resultats legals de les presidencials del 2020. Va participar, per exemple, en la presentació d’un cas davant el Tribunal Suprem que tractava que s’emparessin recomptes en estats frontissa que va guanyar Biden (l’Alt Tribunal va rebutjar el cas).