EUA

Matt Gaetz, el congressista ultra sota els focus

Matt Gaetz, el congressista ultra sota els focus

DREW ANGERER / GETTY IMAGES / AFP

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«Xarlatà», «frau», «petulant», «agent del caos», «pallasso», «un individu llest sense moral». Normalment quan s’utilitzen qualificatius així per a un polític provenen de l’oposició. Als Estats Units, en canvi, són els republicans els que han utilitzat aquestes i altres perles per parlar del seu col·lega de files Matt Gaetz, el congressista de l’extrema dreta que va posar en marxa la moció per destituir Kevin McCarthy que ha deixat sense ‘speaker’ la Cambra de Representants, té el Congrés paralitzat i ha exposat la guerra civil que consumeix a la formació conservadora.

Aquesta rebel·lió contra McCarthy liderada per Gaetz, a la qual es van sumar set republicans més, ha tornat els focus cap a aquest polític de Florida de 41 anys, un dels aliats més fidels i escuders de Donald Trump. De fet, del missatge i estil de Trump és tant seguidor com defensor i alumne avantatjat.

Sota aquesta atenció renovada s’ha fet evident el profund menyspreu que desperta entre molts dels seus companys de partit, alguns dels quals volen ara que se l’expulsi de la Cambra. S’ha intensificat també l’escrutini de problemes que el tenen sota investigació del Comitè d’Ètica de la Cambra baixa. Però són els focus el que precisament busca i explota Gaetz des que va arribar a Capitol Hill el 2017.

 

Escàndols

Fill d’un destacat i adinerat polític republicà que va arribar a presidir el Senat de Florida, Gaetz va treballar com a advocat i va ser congressista estatal abans de ser elegit el 2016 pel districte 1 de Florida, profundament republicà. I allà res sembla fer efecte en el suport que té entre votants conservadors, que l’han reelegit cada dos anys, fins i tot quan ha estat esquitxat per l’escàndol.

 El 2021 el Comitè d’Ètica de la Cambra baixa va iniciar una investigació sobre al·legacions contra Gaetz que incloïen conducta sexual inapropiada, consum de drogues, l’ús personal de fons de campanya, la possible acceptació d’un suborn i haver compartit a la Cambra imatges de dones despullades. Aquestes indagacions es van paralitzar quan el Departament de Justícia va obrir la seva pròpia investigació sobre Gaetz, sospitós d’haver violat lleis contra el tràfic sexual al mantenir relacions amb una menor de 17 anys i amb altres dones pagant, acusacions que ell nega.

La investigació de Justícia (per a la qual Gaetz havia sol·licitat un perdó preventiu a Trump) es va tancar el febrer d’aquest any sense que presentessin càrrecs contra ell, però després el Comitè d’Ètica del Congrés va reobrir la seva investigació, que prossegueix. I McCarthy ha insinuat repetidament que la guerra de Gaetz en contra seu és personal, ja que es va negar a posar fi a aquestes indagacions, que es van iniciar quan la Cambra estava sota control demòcrata.

 

Antipatia mútua

L’antipatia era mútua, i venia de lluny. Es va fer evident ja durant la presidència de Trump, quan McCarthy i Gaetz (que va celebrar el seu casament a Mar-a-Lago) competien pels favors del llavors president. 

L’animadversió va escalar encara més quan els republicans van aconseguir el control de la Cambra baixa i Gaetz va liderar el moviment que va forçar McCarthy a haver de sotmetre’s a 15 votacions per ser elegit, una cosa que el californià només va aconseguir després de fer concessions a l’ala dura, incloent-hi la de deixar que un sol congressista pogués presentar la moció per destituir-lo, cosa que va fer Gaetz aquest dimarts.

Notícies relacionades

En aquests nou mesos, Gaetz, que fins i tot associats de McCarthy reconeixen com un home «intel·ligent», ha continuat pressionant l’ara expresident de la Cambra, també quan aquest el col·locava en el Comitè de Serveis Armats i en el Judicial. Ha sabut mobilitzar com pocs el fervor de l’ala ultra contra l’aparell. I tots dos han xocat sovint, tant en públic com en privat o en reunions davant altres republicans.

Tot i que molts creuen que bona part de les accions del congressista estan dissenyades merament per captar atenció i recaptar fons, per elevar el seu perfil quan es diu que es vol presentar a governador de Florida el 2026, d’altres han apuntat que realment es tractava d’una croada personal. «El seu objectiu és Kevin», va dir un amic de Gaetz a ‘Politico’ fa uns dies. «Això és tot, i totes les altres coses giren al voltant d’això».