Rècord històric Fact check Comprova una declaració específica o un conjunt de declaracions presentades com a fets. Emet un veredicte sobre si la declaració és correcta o no.

Crisi humanitària a les Canàries: 1.000 migrants en un dia i el caiuc més nombrós des de 1994

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La crisi humanitària no cessa a les Illes Canàries. Durant la jornada d’aquest dissabte van arribar més de 1.000 migrants irregulars a bord d’unes set embarcacions precàries, entre aquestes un caiuc amb 320 persones al Hierro, el que suposa rècord històric al ser el més nombrós del que es té constància des que es va obrir la ruta el 1994, fa gairebé 30 anys.

Gairebé 10.000 migrants el mes d’octubre

La situació migratòria s’agreuja a les Canàries, que havien rescatat 14.000 persones fins a mitjans de setembre, i les dificultats de les quals s’han multiplicat després de l’arribada de gairebé 10.000 migrants en les tres primeres setmanes d’octubre.

La crisi humanitària està portant al límit els serveis d’emergències de les illes, als quals falten recursos per assumir aquesta alerta migratòria. El nombre de migrants arribats a les Canàries en pastera o caiuc ha augmentat un 79,4% respecte al mateix període de l’any anterior.

A primera hora d’aquest dissabte el centre de Salvament Marítim a Tenerife va mobilitzar la salvamar Adhara després de l’albirament d’un caiuc, escortant-lo fins al port de La Restinga, on en van desembarcar pels seus propis mitjans cap a les 05.00 hores uns 160 de subsaharians (144 homes i 16 dones). Durant el matí, Salvament Marítim i Guàrdia Civil van interceptar dos nous caiucs en aigües del Hierro i Tenerife.

A la primera embarcació irregular viatjaven 121 persones que van ser transportades al Moll de La Restinga (El Hierro). Mentrestant, el segon caiuc va ser interceptat en aigües de Tenerife amb 98 migrants que van ser traslladats fins al Moll de Los Cristianos.

Més de 650 persones en una tarda

Ja durant la tarda, Salvament Marítim va rescatar 121 migrants que van ser assistits al moll d’Arguineguín després de ser interceptats en un caiuc al sud de Gran Canària.

A més, 532 migrants més també han sigut assistits per sanitaris després de ser localitzats en dos caiucs al Hierro. Un d’aquests transportava 320 persones, cosa que suposa el més nombrós a les Canàries des que es tenen registres.

El Govern busca solucions

Notícies relacionades

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha visitat «diversos emplaçaments» a tot Espanya per «reforçar la xarxa d’acollida» davant l’augment de les arribades de migrants en situació irregular a les Illes Canàries.

Fonts del Ministeri d’Inclusió han precisat a Europa Press que estan buscant emplaçaments tant públics –inclosos terrenys de Defensa–, com d’entitats per alliberar la pressió migratòria a les Canàries i estar preparats davant possibles escenaris d’arribades.

Temes:

Canàries Crisi