4
Es llegeix en minuts
El Periódico
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Les autoritats que gestionen el pas fronterer de Rafah, que comunica el nord del Sinaí egipci amb la Franja de Gaza, han tancat avui el pas pels dos costats després de descarregar els 20 camions d’ajuda humanitària acordats en aquesta primera missió i es desconeix quan el tornaran a obrir, van dir a EFE fonts humanitàries. La xifra, en qualsevol cas i segons ha alertat l’ONU, és insuficient: en farien falta almenys 100 al dia.

L’esperada obertura s’ha fet passades les deu del matí (horari local, una hora menys a Espanya), després que l’Ambaixada dels Estats Units a Jerusalem emetés una alerta de seguretat fent l’anunci. El tancament es va produir poc després de les 14 hores.

El president de la Mitja Lluna Vermella del Nord del Sinaí, Khaled Said, va afirmar a EFE que «el pas està tancat pels dos costats, tant per la part egípcia com per la palestina després que els 20 camions que van accedir (a la Franja) pel pas de Rafah descarreguessin la seva càrrega i tornessin a terres egípcies».

Rafah, al sud de Gaza i limítrof amb Egipte, és l’única sortida a l’exterior de la Franja, ja que la resta de passos fronterers que té són amb Israel. El pas porta tancat des de l’inici de la campanya de bombardejos d’Israel, com a represàlia per l’atac de Hamàs contra territori israelià del 7 d’octubre, que va deixar 1.400 morts i més de 200 de segrestats que van ser portats a Gaza.

«Subministraments vitals»

El comboi inclou «subministraments vitals proporcionats per la Mitja Lluna Vermella Egípcia i les Nacions Unides que estan aprovats per creuar i ser rebuts per la Mitja Lluna Vermella Palestina, amb el suport de l’ONU», ha puntualitzat Griffiths.

En concret, els subministraments inclouen medicaments per a traumatismes per1.200 persones i 235 bosses portàtils de traumatologia per a l’estabilització immediata de pacients ferits, ha dit l’OMS. «També hi ha medicaments per al tractament de malalties cròniques per a 1.500 persones, i subministraments de salut essencials bàsics per a 300.000 persones durant tres mesos», ha afegit l’ONU, sense precisar si als camions també s’està transportant gasolina, un bé essencial a Gaza, ja que sense combustible no poden funcionar la planta de dessalinització ni les estacions de bombatge d’aigua.

El pas de Rafah, obert: entren els primers camions d’ajuda humanitària a Gaza /

Arxiu

L’ajuda ha sigut donada per diverses entitats i països –entre ells, Jordània, Turquia i els Emirats Àrabs– i va arribar a Egipte per l’aeroport d’Al-Arish, que normalment utilitzen els palestins per als seus viatges a la Meca en ocasió del pelegrinatge del Hajj.

L’ajuda, en qualsevol cas, només pot ser distribuïda al sud de l’enclavament palestí i en cap cas al nord, segons va dir a EFE una font de l’agència de l’ONU per als refugiats palestins (UNRWA), que s’encarregarà d’entregar l’assistència als hospitals del sud de la Franja, on governa el grup islamista Hamàs.

Gaza, molt necessitada

La llista de necessitatsde la població de Gaza ésenorme i l’amenaça és la d’una catàstrofe humanitària, en paraules de la mateixa ONU. Només quant a situació alimentària, a gran part de les botigues d’aliments de Gaza només els queda menys d’una setmana de subministraments, algunes fins i tot han sigut afectades pels bombardejos i les existències d’aliments bàsics del PMA només són suficients per a dues setmanes i són en llocs de difícil accés.

A més d’això, escasseja l’aigua i les persones han començat a consumir aigua insalubre extreta de pous agrícoles. De la mateixa manera, els hospitals estan a punt del col·lapse i la població sobreviu sota un tall total de l’electricitat des de l’11 d’octubre, segons l’últim informe d’OCHA, l’agència de l’ONU per als Assumptes Humanitaris. En aquest escenari, les incògnites sobre la iniciativa són infinites.

Entren els primers camions amb l’obertura de Rafa /

Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Els negociadors, crucials

El pas porta tancat des del començament de la guerra entre Israel i Hamàs el 7 d’octubre i la seva reobertura havia sigut una de les principals prioritats dels negociadors internacionals per facilitar assistència immediata a centenars de milers de gazians sense accés a mitjans essencials de supervivència al sud de l’enclavament.

Notícies relacionades

Fins i tot abans de la guerra, el 60% dels gazians depenien de l’ajuda alimentària internacional. Israel es negava rotundament a obrir els seus passos fronterers amb Gaza, però els Estats Units han aconseguit convèncer les autoritats perquè donin llum verda a l’enviament d’ajuda des d’Egipte a través de Rafah.

En aquests moments, la Nova Capital Administrativa del Caire acull la Cimera per la Pau, que reuneix 54 líders internacionals per abordar el conflicte, i en què el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va dir que la Franja de Gaza requereix «entrega contínua d’ajuda a l’escala que es necessita». El president espanyol, Pedro Sánchez, també va insistir en aquesta necessitat.