Autoria en l’aire

Vídeo | Israel publica imatges de l’hospital atacat a Gaza i diu que la falta de cràters demostra la seva innocència

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Exèrcit d’Israel ha tornat a negar aquest dimecres tota responsabilitat sobre l’atac de dimarts contra un hospital a la Franja de Gaza, succés que es va saldar amb almenys 500 morts, segons les autoritats gazianes, i ha argumentat que l’absència d’un cràter consistent amb les seves municions demostra que no és darrere del succés, del qual ha sigut acusat per les autoritats palestines i els governs regionals.

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han reiterat la seva postura que el succés va ser causat per l’impacte d’un projectil disparat per Gihad Islàmic i ha adjuntat imatges de l’aparcament de l’hospital i de cràters d’atacs israelians previs. «No hi ha signes visibles de cràters o danys significatius als edificis», han recalcat en un vídeo, publicat a través del seu compte oficial a la xarxa social X, anteriorment coneguda com a Twitter.

Així mateix, l’Exèrcit d’Israel ha publicat en el seu compte a X un troç d’àudio que suposadament recull «una conversa entre operatius de Hamàs» sobre el succés en el qual aborden l’incident i afirmen que el projectil va ser llançat per Gihad Islàmic «des d’un cementiri situat darrere de l’hospital».

Posteriorment, Daniel Hagari, un dels portaveus de l’Exèrcit d’Israel, ha acusat el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) d’enganyar els mitjans de comunicació internacionals després del succés, que ha provocat fins i tot la cancel·lació d’una cimera a Jordània en la qual havien de participar els presidents dels Estats Units, Joe Biden; Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, i l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas.

«Segons les nostres dades d’Intel·ligència, Hamàs va comprovar les informacions, va entendre que va ser un error en un tret d’un coet de Gihad Islàmic i va decidir llançar una campanya global en mitjans per ocultar el que va passar», ha dit, abans d’afirmar que el grup islamista «ha inflat el nombre de víctimes», segons un comunicat publicat per les FDI a través de la seva pàgina web.

En aquest sentit, ha posat èmfasi que Hamàs «va entendre amb total certesa» que el projectil havia sigut llançat per Gihad Islàmic i, després de presentar una imatge dels danys causats per l’incendi desencadenat a l’aparcament, ha argumentat que les flames van ser causades per l’impacte del projectil i la gran quantitat de combustible que encara portava en el moment de l’impacte.

Hagari ha asseverat que l’Exèrcit d’Israel ha portat a terme «una investigació exhaustiva i en profunditat» que li permet «confirmar» que «l’organització terrorista Gihad Islàmic és responsable dels danys a l’hospital».

Així, ha detallat que «una bateria d’uns deu projectils va ser llançada a les 18.59 hores (hora local) per part de Gihad Islàmic des d’un cementiri a la zona» i que «alhora es van rebre informacions sobre una explosió a l’hospital».

«Una anàlisi de les fotografies aèries confirma que no hi va haver danys directes a l’hospital, sinó només a l’aparcament adjacent. Es poden veure signes d’un incendi sense cràters o danys a la infraestructura dels edificis a la zona», ha afirmat.

«Això contrasta amb els danys que havien sigut causats per un atac aeri, ja que hi hauria cràters i danys a la infraestructura dels edificis, dues coses que no s’identifiquen en aquest incident», ha argumentat, abans de lamentar que «molts mitjans de comunicació informessin sobre acusacions infundades de l’organització terrorista Hamàs».

ISRAEL COMPARTIRÀ AQUESTA INFORMACIÓ AMB ELS EUA

D’aquesta manera, Hagari ha reiterat que «és impossible saber tan ràpidament que ha passat, tal com va fer Hamàs». «Això hauria d’haver sigut una bandera vermella», ha apuntat, mentre ha posat èmfasi que les conclusions presentades durant la jornada per l’Exèrcit israelià deriven d’«una investigació professional».

«Podem confirmar que no hi va haver un atac de les FDI, ja sigui per terra, aire o mar, que arribés a l’hospital. Els nostres radars van detectar coets disparats per terroristes a Gaza en el mateix moment de l’explosió, amb la seva trajectòria sobrepassant l’hospital», ha dit.

El portaveu de l’Exèrcit ha assenyalat que «és freqüent que coets disparats contra Israel caiguin dins de Gaza» i «causin víctimes» a l’enclavament. «Durant aquesta guerra, hem comptat uns 450 coets que han patit errors de llançament i han caigut a Gaza, i els civils palestins n’han pagat el preu», ha reiterat.

«Compartirem aquesta informació amb els nostres socis, abans que res amb els Estats Units. Volem la màxima transparència, perquè ens prenem molt seriosament qualsevol incident que impliqui civils», ha assenyalat, mentre ha defensat que «les FDI actuen en línia amb el dret internacional».

Notícies relacionades

Les autoritats de Gaza, controlada per Hamàs, i l’Autoritat Palestina han acusat Israel de bombardejar l’hospital, on hi havia milers de pacients, familiars i refugiats, mentre que Gihad Islàmic ha dit que Israel està «fabricant mentides» al voltant de l’ocorregut per «evadir la seva responsabilitat».

Els països de la regió han sigut unànimes en la seva condemna a Israel pel seu paper en l’ocorregut i el Govern de l’Iran ha reclamat «unitat global» davant Israel, del qual ha dit que és «un fals règim, més odiat que Estat Islàmic i la seva màquina de matar».