Guerra al Pròxim Orient
Un bombardeig en un hospital de Gaza causa centenars de morts
El poble palestí rugeix de dolor. Després de 10 dies sotmesos als bombardejos continus en ple «setge total» de Gaza, el Ministeri de Sanitat de l’enclavament, sota control de Hamàs, ha informat d’un últim atac que ha sacsejat el món sencer. Segons les autoritats de la Franja, l’Exèrcit israelià ha bombardejat un hospital de la ciutat de Gaza aquest dimarts que ha causat centenars de morts i ferits. Les xifres de víctimes sobrepassen l’horror, amb almenys 500 persones mortes. Israel n’ha responsabilitzat el gihad islàmic de Palestina: «Múltiples fonts d’intel·ligència indiquen que el gihad islàmic és responsable del llançament fallit del coet que ha impactat a l’hospital», ha assegurat un portaveu de l’Exèrcit hebreu. L’atac aeri israelià més mortífer en cinc guerres lliurades des del 2008 ha encès la metxa al món musulmà amb protestes a les principals ciutats palestines de la Cisjordània ocupada, al Líban i davant les ambaixades d’Israel a Amman i a Istanbul.
«La massacre a l’hospital àrab Al-Ahli no té precedents en la nostra història, si bé hem sigut testimonis de tragèdies en guerres i dies passats, el que ha passat aquesta nit equival a un genocidi», ha dit Mahmoud Basal, portaveu de la Defensa Civil Palestina. Tant l’Organització Mundial de la Salut i les Nacions Unides com Egipte i Turquia han condemnat l’atac, que té lloc hores abans que el president nord-americà, Joe Biden, aterri a Israel.
Sumida en el caos, les imatges que arriben des de la zona de l’atac mostren dotzenes de cossos sense vida escampats pel terra, envoltats per les seves pertinences personals. Mantes, motxilles infantils i peces de roba es barregen amb la sang de desenes de persones que no només estaven sent tractades a l’hospital nacional Al-Ahli, sinó que buscaven protecció enmig de la ferotge campanya israeliana dels últims 10 dies. Milers de refugiats d’altres parts de Gaza s’havien concentrat als voltants del centre sanitari a la recerca d’un lloc on protegir-se dels bombardejos. L’atac ha arribat al pati de l’hospital, un dels més antics de la ciutat, fundat el 1882 i dependent de la diòcesi anglicana de Jerusalem. Després del bombardeig, s’ha desencadenat un incendi a l’hospital.
A Gaza, ja no hi ha límit per a la tragèdia. Precisament aquest dimarts, el Ministeri de Sanitat de l’Autoritat Palestina ha xifrat en 3.000 els morts i més de 12.500 els ferits pels bombardejos d’Israel contra l’enclavament. Al llarg de la jornada, els hospitals de la Franja han hagut d’anunciar la paralització dels seus serveis. Al-Shifa, l’hospital més gran de Gaza, s’ha quedat oficialment sense electricitat. L’hospital de l’Amistat Turca, l’únic per a atenció oncològica al territori, s’ha vist forçat a cessar la majoria dels seus serveis sanitaris per falta de combustible. Segons el Ministeri de Sanitat palestí, d'aquí dos dies ja no podrà oferir cap servei a pacients de càncer. La tragèdia d’aquest històric centre mèdic, que el president de l’organització humanitària MedGlobal, Zaher Sahloul, ha quaificat del «pitjor atac contra una instal·lació mèdica al segle XXI», ha acabat d’enfonsar els serveis sanitaris de la Franja.
«El que està fent Israel a Gaza no és un atac militar, ni una ofensiva, ni una agressió, ni una guerra; em nego a anomenar-ho d’una altra manera que no sigui una massacre, un genocidi», ha tuitejat la periodista i activista pels drets humans gaziana, Maha Hussaini. Durant els bombardejos de dimarts a les ciutats de Jan Yunis i Rafah, al sud de la Franja; Deir al-Balah, al centre, i a la ciutat de Gaza, a la part nord, ha caigut un dels màxims dirigents militars de Hamàs, segons ha informat el mateix grup, que controla de facto l’enclavament des del 2007. Ayman Noufal ha mort en un dels cops a 200 objectius de la milícia a la Franja que ha anunciat l’Exèrcit israelià i que han matat membres de l’organització.
A l’espera de l’ajuda humanitària
La tragèdia a l’hospital de Gaza ha tingut lloc a penes unes hores abans de l’arribada del president nord-americà, Joe Biden, a Israel. El líder demòcrata passarà també per Amman, on es reunirà amb el seu homòleg egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i el rei Abdullah de Jordània. Biden ja va dir a Benjamin Netanyahu dilluns que envair Gaza seria «un gran error», i alhora el va animar a «eliminar els extremistes [el partit milícia xiïta libanès] Hezbol·là al nord i Hamàs al sud». Durant aquest dimarts, han continuat els múltiples llançaments de projectils des de l’enclavament, tant cap a comunitats israelianes de la zona com a ciutats del centre del país.
Afegida al degoteig constant de vides gazianes, els que sobreviuen estan patint una greu catàstrofe humanitària pel bloqueig total per part d’Israel a l’entrada d’ajudes, aigua, electricitat, combustibles o aliments a l’enclavament. L’absència de carburant està fent que les dessalinitzadores d’aigua no puguin funcionar, cosa que està ocasionant una profunda escassetat, aguditzada pel tancament i la reobertura parcial de les canonades que arriben des d’Israel. Al-Jazeera informa que, condemnada a la desesperació, la població gaziana s’ha vist forçada a aguditzar l’enginy i cavar pous a prop del mar per buscar aigua davant l’absència d’aigua potable.
Mentrestant, al pas fronterer de Rafah entre Gaza i Egipte s’acumulen els camions amb l’ajuda humanitària que ha d’alleujar les urgències a l’enclavament. Diumenge passat, el cap de la diplomàcia dels EUA, Antony Blinken, va anunciar la reobertura d’aquest pas després d’una reunió amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, perquè pogués entrar l’ajuda a Gaza i que els ciutadans estrangers poguessin abandonar l’enclavament. No obstant, dos dies més tard, la frontera continua tancada.
Situació sense precedents
«La situació és terrible, no s’assembla a res que hàgim vist abans aquí», ha explicat a l’agència Efe el responsable a Palestina del Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides, Samer Abdeljaber, al destacar que els seus equips «treballen sense parar per distribuir aliments i garantir que el sistema de cupons electrònics continua funcionant». És «desolador» veure que «centenars de persones fan cua durant hores cada dia per aconseguir racions de pa a les fleques de Gaza, mentre els aliments són allà, llestos per distribuir-se, just a l’altre costat de la frontera», ha afegit.
Notícies relacionadesEl cap del departament de rescat i voluntaris de l’oenagé egípcia de Resala, Adel Abdelfatah, ha assenyalat a Efe que el principal «problema d’entrar a Gaza per entregar les ajudes» seran «les carreteres, que estan destruïdes pels bombardejos». Ell creu que s’habilitarà un altre pas, el de Karem Abu Salem (Karem Shalom), ubicat a l’est del pas de Rafah, «per passar les ajudes per allà perquè està controlat per Israel i volen verificar-les. O això o el que busquen és retardar-la [l’entrega] com a manera d’aniquilar-los [als palestins], ja que no tenen ni aigua, ni llum ni gas», ha asseverat.
Per la seva banda, el cap de la diplomàcia egípcia ha confirmat aquest dimarts a l’emissora britànica BBC que, des del 7 d’octubre, Israel ha bombardejat quatre vegades el pas fronterer de Rafah, i que «encara no hi ha cap tipus d’autorització per a un pas segur des de l’altre costat». Mentrestant, a la Cisjordània ocupada, la violència continua amb més de 61 morts per l’Exèrcit israelià o els colons radicals.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estalvi Amb aquest truc enginyós ja no malgastaràs més paper higiènic
- Joan Cuscó: "El pàdel és imparable: serà olímpic la pròxima dècada"
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Busca’t un Lamine