¿Què se sap de l’atac a l’hospital de Gaza?
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El «setge total» d’Israel sobre Gaza va fer un altre gir tràgic aquest dimarts quan un projectil va impactar contra l’hospital Al-Ahli i va matar unes 500 persones, segons les autoritats locals. L’atac ha tornat a tacar el cor de la Franja amb sang de víctimes civils, una acció condemnada arreu del món. No obstant, la seva autoria encara no està clara.

Les autoritats gazianes, el braç polític de Hamàs, van assegurar ahir que la massacre va ser causada per bombes llançades per l’aviació israeliana. Les Forces Armades de l’Estat hebreu, d’altra banda, han negat aquesta acusació i han presentat proves no verificades que culpen el Gihad Islàmic de Palestina. Aquest moviment gihadista ha negat tota responsabilitat.

Així doncs, ¿què sabem per ara de l’atac a l’hospital de Gaza?

La versió de Gaza

Les autoritats de Gaza van assegurar dimarts que almenys 500 persones van morir en un atac aeri fet per Israel i centenars més estan atrapades sota la runa. El ministre de Sanitat de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mai Alkaila, va acusar Israel de portar a terme «una massacre». Aquesta organització governa part de Cisjordània i està profundament enemistada amb Hamàs, que controla el territori gazià.

Segons el Moviment de Resistència Islàmica, la majoria de víctimes són persones desplaçades pel renovat conflicte a la Franja. L’hospital Al-Ahli, situat al centre de Gaza, estava desbordat per milers de refugiats palestins que havien fugit del nord del territori seguint les ordres de l’Exèrcit israelià. El 14 d’octubre, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va condemnar les exigències d’evacuació de 22 hospitals en aquesta àrea a l’assegurar que es tractava d’una «condemna de mort per als malalts i els ferits».

La versió d’Israel

Israel ha negat a batzegades ser responsable de la massacre civil contra l’hospital Al-Ahli. Aquest dimarts, el compte oficial de l’Estat hebreu a X –la xarxa social anteriorment coneguda com a Twitter– va publicar un vídeo i va assegurar que l’atac va ser resultat d’un coet fallit disparat pel Gihad Islàmic de Palestina des de Gaza. No obstant, poc després es va editar el missatge i es van eliminar les imatges que s’havien presentat com a evidència després que ‘The New York Times’ detectés que eren de 40 minuts després de la detonació.

Aquest dimecres, han tornat a insistir en la seva tesi. «Una anàlisi dels sistemes operatius de les Forces de Defensa d’Israel indica que els terroristes de Gaza van llançar una sèrie de coets que van passar molt a prop de l’hospital Al-Ahli de Gaza en el moment en què va ser assolit», ha assegurat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Les forces armades han presentat el que diuen ser una trucada interceptada a Hamàs. En aquesta conversa, dos operatius de l’organització islamista parlen de com l’hospital va ser impactat per un coet fallit llançat des de la Franja. Aquesta gravació encara no ha sigut verificada de manera independent.

Israel també ha presentat unes imatges per assegurar que «no hi va haver un impacte directe» a l’hospital i que les autoritats gazianes «estan inflant les xifres de víctimes». «No hi ha danys estructurals a l’edifici, les parets estan senceres, no hi ha cràter, no hi ha danys, excepte a l’aparcament», ha explicat el portaveu de l’exèrcit, Daniel Hagari. L’atac a l’hospital va coincidir amb una operació militar d’Israel a la zona, però Hagari ha dit que va ser «amb un tipus de munició diferent».

Els Estats Units han avalat la hipòtesi israeliana. «Sembla que ha sigut l’altre bàndol, no vosaltres», ha apuntat el president nord-americà, Joe Biden, durant la seva visita a Tel Aviv. No obstant, també ha dit que «hi ha gent que no està segura» i que «hem de superar moltes coses», amb la qual cosa podria deixar la porta oberta a una investigació que aclareixi l’ocorregut.

La versió del Gihad Islàmic

Notícies relacionades

El Gihad Islàmic de Palestina ha rebutjat les acusacions «falses i sense fonament» d’Israel. «L’enemic sionista s’esforça per eludir la seva responsabilitat en la brutal massacre que va cometre al bombardejar l’Hospital Nacional Àrab Bautista de Gaza mitjançant la seva habitual fabricació de mentides i assenyalant amb el dit acusador el moviment del Gihad Islàmic de Palestina», ha declarat en un comunicat.

El moviment salafista també ha assenyalat que les declaracions d’Israel són contradictòries, ja que el Ministeri d’Afers Estrangers israelià també va assenyalar que hi havia «armes i explosius emmagatzemats deliberadament a l’interior de l’hospital».