Visita d’alt risc

Biden anuncia un acord amb Israel per permetre que entri ajuda humanitària a Gaza des d’Egipte

EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS

5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel ha guanyat una altra batalla. La visita del president dels EUA, Joe Biden, ha enfortit l’Estat hebreu i el Govern més dretà de la història amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, al capdavant. El mandatari nord-americà ha arribat aquest dimecres enmig d’una reguera de sang hores després del bombardeig sobre un hospital a la Franja de Gaza que ha provocat 471 morts, segons les autoritats palestines. Biden no ha trigat a desplegar el seu suport a Israel i a Netanyahu, malgrat que en 10 mesos de govern de l’israelià no ha volgut convidar-lo a la Casa Blanca. Reunits aquest dimecres a Tel Aviv, el president ha expressat els seus desitjos. «Volia ser aquí avui per una senzilla raó: vull que el poble d’Israel, la gent del món sàpiga quina és la postura dels EUA». A més, Biden ha anunciat un acord amb Israel per permetre l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja des d’Egipte, una cosa a què Netanyahu s’oposava fins ara. En un comunicat de la seva oficina, l’israelià ha confirmat l’acord per a l’entrada de «menjar, aigua i medicines per a la població civil ubicada al sud de la Franja de Gaza o els que estiguin desplaçant-se allà, mentre aquests subministraments no arribin a Hamàs».

«Vull que sapigueu que no esteu sols», li ha dit Biden a Netanyahu. «Continuarem recolzant a Israel mentre treballa per defensar el seu poble», ha afegit el líder demòcrata. També durant la seva visita de cinc hores, ha destacat que Hamàs «ha comès atrocitats malvades que fan que Estat Islàmic sembli una cosa racional» i ha assegurat que el grup paramilitar «no representa tot el poble» palestí. Però potser el més important ha sigut que els Estats Units han avalat la versió israeliana de l’atac sobre l’hospital Al-Ahli. «Partint del que he vist, sembla que ho va fer l’altre bàndol, però hi ha molta gent per allà que no està segura, per la qual cosa tenim molt per endavant», ha explicat, donant credibilitat al dit per l’Exèrcit israelià que la massacre s’hauria produït a causa d’un «coet fallit» del Gihad Islàmic Palestí. Biden ha assenyalat que basa les seves afirmacions en dades recopilades pel Pentàgon.

No obstant, Biden també ha deixat la porta oberta a una investigació sobre aquest crim que l’ha deixat «profundament entristit i indignat». Durant el mig dia que ha passat a Israel, el líder nord-americà s’ha reunit amb el gabinet de guerra i amb famílies dels israelians desapareguts i segrestats a Gaza. «Els Estats Units faran tot el que estigui al seu abast per portar-los a casa», ha dit a l’advocat David Zalmanovich, un dels fundadors del Fòrum d’Ostatges i Famílies Desaparegudes. Aquest grup li ha demanat que pressioni els líders de Qatar, Egipte i Turquia perquè creïn un corredor humanitari i permetin la ràpida entrega de medicaments als ostatges, i a Hamàs per aconseguir el seu alliberament immediat.

Protestes contra Israel

Mentre els dos mandataris es reunien en l’assolellada Tel Aviv, el món àrab i musulmà seguia pres en flames. Després de l’atac contra l’hospital que les autoritats palestines indiquen que ha sigut culpa d’Israel, milers de persones a les principals capitals àrabs han pres els carrers i s’han concentrat a davant dels edificis diplomàtics israelians. La fractura dels seus líders amb Biden ja s’ha expressat hores abans quan el rei Abdullah de Jordània ha cancel·lat la cimera a la qual el president nord-americà havia d’assistir junt amb el president d’Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, i el de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, prevista per a aquest dimecres. Amb el seu viatge, el president nord-americà volia presentar-se com un intermediari, però els líders de Jordània, Egipte i l’AP li han dit que no confien en la seva capacitat per posar fi a la violència, que, segons diuen, viola el dret internacional.

Al seu torn, aquest distanciament s’ha fet més evident amb la visita del president Vladímir Putin a la Xina. En la cerimònia d’obertura del Fòrum de la Franja i la Ruta davant dues dotzenes de líders mundials, el mandatari rus ha elogiat la iniciativa emblemàtica de política exterior del seu homòleg xinès, Xi Jinping, perquè «apunta a formar un món multipolar més just». Les dues potències han demanat un alto el foc en l’espiral del conflicte al Pròxim Orient i s’han negat a condemnar explícitament Hamàs, cosa que contrasta marcadament amb el suport a Israel per part dels EUA i líders d’Europa.

Por d’una guerra regional

Notícies relacionades

Cada vegada més, creixen els temors d’una possible guerra regional a mesura que la milícia libanesa Hezbol·là intensifica la seva presència a la frontera nord amb Israel. Dimarts el Pentàgon va anunciar que l’Exèrcit dels EUA ha posat 2.000 soldats en alerta davant un eventual desplegament en resposta a la possible escalada del conflicte entre Israel i Hamàs a Gaza. En la seva trobada amb Biden, Netanyahu no ha trigat a agrair-li el seu «inequívoc suport». «He vist el seu suport cada dia i la profunditat i amplitud de la cooperació que hem mantingut des del principi, un nivell de cooperació que realment no té precedents en la història de la gran aliança entre les nostres dues nacions», ha afirmat en una compareixença conjunta.

Mentrestant, a la Franja de Gaza, la ciutadania encara mira de comprendre què va passar a l’hospital Al-Ahli. Hores després de l’atac, els doctors de l’hospital i els representants del Ministeri de Sanitat de Gaza han celebrat una roda de premsa al centre de la massacre, deixant una imatge que definirà el conflicte. Rere el faristol, sis professionals mèdics denunciaven aquest crim al món. Als seus peus, diversos homes a la gatzoneta subjectaven a els cadàvers de nens i nadons. La càmera s’allunyava per mostrar una capa blanca i inacabable de cossos que envoltaven el faristol. Aliè a les pressions internacionals per iniciar la desescalada, Israel ha renovat les seves crides a la població del nord de l’enclavament perquè evacuïn el sud, ja que l’Exèrcit ha advertit que aviat atacarà fortament l’àrea.