Ofensiva sobre la Franja

Expira el nou termini donat per Israel per evacuar el nord de Gaza, mentre augmenta la tensió a la frontera amb el Líban

MOHAMMED FAEQ\AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Expira l’últim termini donat per Israel aquest diumenge perquè els gazatins del nord de la Franja abandonin les seves cases. L’Exèrcit israelià havia donat fins a les 12 hora espanyola perquè milers de famílies fugissin al sud del Wadi de Gaza de manera «segura». Però, a Gaza, ningú hi confia. Durant dissabte, milers de persones ho van fer, seguint les rutes marcades per les autoritats militars israelianes i desenes van perdre la vida al camí sota les mateixes bombes que els amenaçaven a les seves llars. En l’última setmana, almenys 2.329 persones han mort a l’enclavament, segons xifres del Ministeri de Sanitat gazatí, i unes 9.714 han resultat ferides. Israel ha matat més persones en set dies que en la seva ofensiva de dos mesos del 2014. «Per la seva seguretat, aprofiti el curt període de temps per desplaçar-se cap al sud des del nord de la Franja de Gaza i la ciutat de Gaza cap al sud fins a Khan Yunis», ha dit a primera hora d’aquest diumenge el portaveu militar.

Així mateix, en les pròximes hores està previst que les autoritats israelianes comencessin a evacuar els residents de la ciutat fronterera de Sderot, afectada per les incursions de Hamàs al trobar-se a menys d’un quilòmetre de Gaza. L’evacuació no és obligatòria, però el municipi recomana als residents que abandonin la zona. Aquesta evacuació, sumada a l’anunci de l’Exèrcit israelià dissabte a la nit d’un «atac coordinat des d’aire, mar i terra» sobre la Franja, indica que la invasió terrestre és més a prop. Des de l’atac sorpresa de Hamàs, els avions i drons israelians han estat bombardejant l’enclavament sense parar llançant més de 6.000 bombes en un territori densament poblat amb dos milions de persones en 365 quilòmetres quadrats.

 

Xocs amb el Líban

Notícies relacionades

La milícia libanesa Hezbol·là ha llançat un atac aquest matí sobre el lloc israelià de Shtula a la frontera, que ha provocat la mort d’un civil i diversos ferits a terra israelià. Com a precaució, Israel ha tancat la frontera amb el Líban, de manera que ha aïllat una àrea de fins a quatre quilòmetres, i hi ha prohibit l’accés públic. Dissabte a la nit el ministre d’Afers Exteriors de l’Iran, Hossein Amirabdollahian, es va reunir amb el cap polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Doha. «Si els crims de guerra del règim sionista continuen a Gaza, es pot entreveure qualsevol possibilitat a la regió, i la República Islàmica de l’Iran continuarà els seus esforços per aturar els crims de guerra dels sionistes», va afirmar Amirabdollahian durant la trobada.

Mentre a Gaza intenten salvar-se la vida, no deixen de denunciar la neteja ètnica a què els està sotmetent l’Exèrcit israelià. Unes 47 famílies palestines senceres han sigut eliminades del registre civil en només set dies d’agressió, segons els informes hospitalaris. Els bombardejos continuats han provocat la desaparició d’aquesta gairebé cinquantena de famílies, compostes per més de 500 civils. «Existeix un greu perill que el que estem presenciant pugui ser una repetició de la Nakba de 1948 i de la Naksa de 1967, tot i que a més escala», ha denunciat Francesca Albanese, relatora especial de les Nacions Unides sobre la situació dels drets humans al territori palestí ocupat. «La comunitat internacional ha de fer tot el possible per evitar que això torni a passar», ha afegit.