Situació sense precedents

¿Com afecta la destitució de Kevin McCarthy? ¿Què fa i per què és important el president de la Cambra de Representants?

¿Com afecta la destitució de Kevin McCarthy? ¿Què fa i per què és important el president de la Cambra de Representants?

Europa Press/Contacto/Branden Camp

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

La política nord-americana, regirada en els últims anys per escenaris excepcionals, està sumida en un altre episodi sense precedents. Ungrup de republicans d’extrema dreta –ala dura seguidora de Trump- ha aconseguit expulsar del seu lloc el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, també republicà. Mai abans la Cambra de Representants, equiparable al Congrés, s’havia quedat sense líder, amb la paràlisi legislativa i el caos que això comporta. A continuació, unes claus expliquen qui ha instigat aquesta revolta i com afecta la destitució al funcionament de la Cambra.

¿Per què és tan important la figura de l’‘speaker’ de la Cambra de Representants?

Després del president dels EUA, Joe Biden, i la vicepresidenta, Kamala Harris, el president de la Cambra de Representants és el tercer càrrec en importància en la política nord-americana. Així, el seu rol és molt poderós ja que exerceix un control pràcticament total sobre les funcions d’aquest cos legislatiu amb majoria del partit republicà des del gener. En el cas del republicà Kevin McCarthy, ara destituït amb l’ajuda dels demòcrates, ja va haver de viure un fort bloqueig de sectors del seu propi partit en el moment de ser nomenat. Tradicionalment, l’‘speaker’ és un membre actiu del partit majoritari, tot i que no és del tot indispensable. Entre les seves funcions hi ha la d’establir l’agenda legislativa de la Cambra, controlar les assignacions dels comitès, establir el calendari de votació i treball i, irònicament, mantenir units els membres del seu partit davant les principals iniciatives.

¿Qui ha impulsat la destitució de McCarthy?

Kevin McCharty va necessitar 14 rondes de votacions per convertir-se en ‘speaker’ el mes de gener, un indicatiu que l’oposició en el si del mateix partit republicà ja tenia molta entitat. Aquesta votació es limita a ser un tràmit acordat pel partit amb la majoria, però un grup de republicans rebels van formar un mur d’oposició i es negaven a votar per ell al·legant que no era prou conservador. Entre els republicans que, finament, es van avenir a donar suport a McCarthy es trobava Matt Gaetz, el mateix que ara ha demanat el vot, amb èxit, perquè fos destituït. Gairebé tots els congressistes republicans contraris a McCarthy són membres del Freedom Caucus, un grup de parlamentaris conservadors de línia dura.

¿Qui és Matt Gaetz, l’arxienemic de McCarthy?

Notícies relacionades

L’escalada d’enfrontament entre el destituït president de la Cambra de Representants, McCarthy, i el principal instigador, Gaetz, ve de molt lluny. Però la gota que ha fet vessar el vas ha sigut el fet que McCarthy hagi pactat amb amb els demòcrates unacord per finançar el Govern del president Joe Biden, a punt de la fallida. La proposta de destitució plantejada per Gaetz dilluns va comptar amb 216 vots a favor (demòcrates més republicans de l’ala dura) i 210 en contra.

Què passa ara

La vacant en la presidència de la Cambra de Representants implica una paràlisi total de l’activitat fins a elegir-ne un nou líder. Una situació de caos davant la imminència d’una nova amenaça de ‘shutdown’ del Govern, després de l’acord parcial, que només té validesa fins al 17 de novembre. Patrick McHenry, republicà de Carolina del Nord i adjunt a McCarthy, ha sigut nomenat president interí i només pot supervisar l’elecció d’un nou president. Els republicans de la Cambra s’han reunit per buscar un candidat.

Temes:

Estats Units