Radicalització del Partit Republicà

Els ultres fan fora McCarthy i sumeix el Congrés dels EUA en el caos

És la primera vegada en la història que un ‘speaker’ de la Cambra de Representants és expulsat del seu càrrec

El procés per elegir el nou president de la Cambra baixa està ple d’incerteses i augura dies o setmanes de paràlisi legislativa

Els ultres fan fora McCarthy i sumeix el Congrés dels EUA en el caos

SHAWN THEW / EFE

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Congrés dels Estats Units ha entrat aquest dimarts en el caos, empès per la rebel·lió d’un grup de representants de la ultradreta contra el líder de la majoria republicana a la Cambra baixa, Kevin McCarthy.L’‘speaker’ no ha superat una moció per treure’l del càrrec que havia presentat la vigília el congressista de Florida Matt Gaetz. Vuit republicans d’aquesta facció ultra s’han afegit a 208 demòcrates i han aconseguit aprovar la moció per deixar vacant el càrrec, a la qual s’han oposat 210 republicans. McCarthy es converteix, així, en el primer president de la Cambra de Representants expulsat d’aquesta posició, segona en la línia de successió presidencial. I els EUA entren en un moment no només de disfuncionalitat i caos sinó d’incertesa i de dies, o potser setmanes, de paràlisi legislativa .

Abans d’aquesta votació, McCarthy ja havia fracassat un últim intent d’avortar la moció de Gaetz, quan 11 republicans s’han sumat a 207 demòcrates per rebutjar aquesta iniciativa i tot i que en la votació el nombre de republicans que han votat contra ell s’ha reduït a vuit, ha sigut suficient per expulsar-lo.

Una guerra intestina

Les últimes hores representen la culminació de la intensa guerra intestina oberta entre faccions del Partit Republicà, però també exposen el preu que la formació ha de pagar per la seva radicalització des de la irrupció en el seu lideratge de Donald Trump. Perquè, d’una banda, els congressistes més radicals alineats amb l’expresident i candidat per al 2024, malgrat ser minoria a la Cambra baixa que els republicans controlen amb una fràgil majoria després de les últimes legislatives, han cobrat un poder desmesurat. I, de l’altra, els demòcrates s’han negat a salvar McCarthy, un polític que ha alineat bona part de la seva agenda a les postures radicalitzades de Trump i els seus acòlits, ha aprovat recentment l’obertura d’un procés per mirar de sotmetre un «impeachment» a Joe Biden, i en el qual asseguren que no es pot confiar.

El resultat és aquest moment de caos i incertesa, que fica el Congrés i el país en terreny desconegut. Perquè McCarthy serà substituït de manera interina per algú que es triarà d’una llista que ell mateix va preparar. Però l’única autoritat d’aquest ‘speaker’ temporal, segons els experts en el legislatiu, serà organitzar l’elecció del nou president de la Cambra. I mentre no hi hagi algú elegit per al càrrec, la paràlisi legislativa està assegurada, una situació extremament complexa i que posa en perill, per exemple, avançar en l’aprovació del pressupost per mantenir operatiu el govern.

Captura de vídeo de la intervenció de Matt Gaetz, aquest dimarts a la Cambra de Representants. /

CAMBRA DE REPRESENTANTS / REUTERS

 

Una rebel·lió a càmera lenta

Precisament la votació aquest cap de setmana d’una mesura que va donar una pròrroga de 45 dies al pressupost i va evitar in extremis el tancament del govern va ser la gota que, almenys sobre el paper, va fer vessar el vas per a Gaetz i la resta de grup radical. McCarthy va tirar endavant la norma a la Cambra baixa amb més vots demòcrates que republicans. I tot i que la llei va excloure l’ajuda a Ucraïna, Gaetz acusa McCarhty d’haver arribat a un «pacte secret» amb els demòcrates i Biden per assegurar que s’aprovarà més assistència per a Kíiv, a la qual s’oposa l’ala ultraconservadora.

La rebel·lió, en qualsevol cas, ve de més lluny. Al gener McCarthy va haver de fer concessions als ultres per poder arribar a la presidència de la Cambra després d’un procés agònic i humiliant en el qual va necessitar 15 rondes de votacions. Ja llavors s’augurava la convulsió. I malgrat haver fet passos legislatius en aquests mesos per apaivagar-los, incloent-hi l’obertura del procés per intentar sotmetre a un ‘impeachment’ Biden, o allunyar-se de compromisos que va assolir amb la Casa Blanca en l’acord amb què es va suspendre el sostre del deute i es va evitar que els EUA entressin en impagament, no ha frenat la rebel·lió.

La possibilitat que salvés la seva posició requeia en el fet que els demòcrates el recolzessin, bé fos per activa o per passiva, absentant-se de la votació de la moció de Gaetz o votant només «present» i baixant la majoria necessària. Però després d’hores intenses de converses va quedar clar que els demòcrates no serien els que el salvarien. En una carta que Hakeem Jeffries, líder de la minoria demòcrata, va enviar al seu grup, es va anunciar la postura del lideratge, que s’havia debatut ja en una reunió de dues hores, que es va obrir amb una projecció d’un vídeo on es veia McCarthy el mateix diumenge mirant de culpar-los per haver acostat el govern a un tancament. I Jeffries va utilitzar com a argument contra McCarthy la seva «falta de voluntat de trencar de forma autèntica i completa amb l’extremisme MAGA», les sigles del moviment Fer Amèrica Gran de Nou aliat amb Trump.

 

Notícies relacionades