Crisi diplomàtica

¿Per què s’enfronten el Canadà i l’Índia? Claus

¿Per què s’enfronten el Canadà i l’Índia? Claus

REUTERS / CHRIS HELGREN

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

L’assassinat d’un líder separatista sikh al Canadà ha desencadenat un xoc entre els governs canadenc i indi que ha derivat en una greu crisi diplomàtica. A continuació, diverses claus ajuden a entendre què ha provocat l’enfrontament entre els dos països. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, acusa el Govern indi de ser darrere del crim mentre des de Nova Delhi el desmentiment és taxatiu. El rerefons: la lluita del moviment sikh arreu del món per tenir un Estat independent a la regió índia del Panjab.

Els fets: un líder separatista sikh assassinat

 Hardeep Singh Nijjar, un líder separatista sikh i ciutadà canadenc de 45 anys, va ser abatut a trets a l’oest del país el mes de juny davant un temple sikh. Dos pistolers emmascarats van disparar contra ell al freqüentat aparcament de la Guru Nanak Sikh Gurdwara –un centre social i temple sikh– de Surrey, ciutat situada a uns 30 quilòmetres a l’est de Vancouver. El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va assegurar que hi ha «acusacions creïbles que vinculen potencialment» l’Estat indi amb l’assassinat mentre que el Govern indi nega l’acusació amb evident ressentiment.

Una llarga lluita per un Estat propi per als sikhs

La víctima d’assassinat era un destacat líder separatista sikh de la província canadenca de la Colúmbia Britànica, situada a l’extrem occidental del país, i havia fet campanya a favor de la creació d’una pàtria sikh independent a la regió índia del Panjab. Els sikhs són una minoria religiosa que representa aproximadament el 2% de la població índia. Alguns grups fa molt temps que reclamen una pàtria independent.

En la dècada de 1970, els sikhs van llançar una insurgència separatista a l’Índia que va causar milers de morts abans de ser sufocada 10 anys després. Des d’aleshores, el moviment s’ha extrapolat a països amb grans poblacions sikhs, com el Canadà i el Regne Unit. Es calcula que hi ha entre 1,4 i 1,8 milions de canadencs d’origen indi i és el país amb la població de sikhs més gran fora del Panjab. L’Índia havia catalogat en el passat com a terroristal’activista assassinat al Canadà amb l’argument que dirigia un grup separatista. En el passat, va rebre amenaces pel seu activisme.

Degoteig d’expulsions de diplomàtics

La ministra d’Exteriors del Canadà, Mélanie Joly, va anunciar l’expulsió del cap de l’agència d’intel·ligència índia al Canadà (RAW) després d’escoltar les greus acusacions del primer ministre al Parlament. «Les acusacions que un representant d’un Govern estranger pot haver estat involucrat en l’assassinat d’un ciutadà canadenc aquí al Canadà, en terra canadenc, no només són preocupants, sinó que són completament inacceptables», va dir la ministra.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Govern indi, encapçalat pel primer ministre, Narendra Modi, acusa el Govern de Justin Trudeau de fer els ulls grossos pel que fa a les activitats dels nacionalistes radicals sikh que advoquen per la creació d’un Estat sikh independent al nord de l’Índia. El Canadà va suspendre recentment les negociacions per a un acord de lliure comerç amb l’Índia i el ministre de Comerç va cancel·lar la setmana passada un viatge previst al país a l’octubre.

L’Índia ha anunciat, per la seva banda, l’expulsió d’un diplomàtic canadenc d’alt rang. La decisió és conseqüència de la «creixent preocupació per la interferència de diplomàtics canadencs en els nostres assumptes interns i la seva participació en activitats anti-índies», ha explicat el ministeri d’Exteriors.