2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar aquest diumenge des de l’illa italiana de Lampedusa, epicentre de la crisi migratòria al Mediterrani, un pla d’acció europeu per contenir la immigració irregular i compartir la gestió dels trasllats de migrants arribats a les costes italianes.

«He vingut a Lampedusa per dir que la immigració il·legal és un desafiament europeu i requereix una resposta europea», va afirmar Von der Leyen acompanyada de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que va convidar la líder europea després de l’arribada de més de 10.000 migrants a l’illa en tot just tres dies. «Serem nosaltres els que decidim qui arriba a Europa i no els traficants», va afegir la dirigent europea.

El programa anunciat consta de deu compromisos, entre ells un mecanisme de solidaritat perquè altres països europeus transfereixin migrants arribats a Lampedusa fora d’Itàlia, actualitzar la legislació europea contra el tràfic de persones i definir nous corredors humanitaris legals i segurs.

L’anunci s’ha produït després que les dues dirigents visitessin diversos punts de l’illa, com el moll de Favaloro, al qual arriben moltes de les pasteres que desembarquen a Lampedusa. Abans s’havien trobat amb una protesta d’illencs als voltants de l’aeroport, uns manifestants a qui Meloni va dedicar uns minuts per escoltar les seves reivindicacions. «L’illa està al meu cor, estem fent el possible i jo mateixa m’ocuparé de l’emergència», els va dir la primera ministra, segons recull el ‘Corriere de la Sera’.

«El futur d’Europa es juga aquí, perquè el futur d’Europa depèn de la capacitat d’Europa d’afrontar els grans desafiaments», com aquests fluxos migratoris sense control, va declarar Meloni posteriorment en una roda de premsa junt amb Von der Leyen. La dirigent ultradretana va afirmar que l’única manera d’aturar la crisi migratòria passa per treballar en origen impedint als migrants que puguin pujar a les embarcacions per mirar de travessar el Mediterrani.

«Continuo dient que davant el flux d’arribades no resoldrem el problema parlant de redistribució. L’única manera d’afrontar seriosament el problema consisteix a aturar les sortides il·legals. Això és el que diuen tant els ciutadans com els refugiats», va dir la primera ministra italiana.

Noves arribades irregulars

La visita de la presidenta de la Comissió ha coincidit amb noves arribades de migrants a Lampedusa. En les hores prèvies al seu aterratge unes 1.000 persones més han arribat a les costes de l’illa, segons informa EFE. D’acord amb la Creu Roja italiana, que gestiona el centre d’acollida del port, hi ha unes 1.500 persones esperant a ser traslladades a unes instal·lacions que compten amb capacitat per a 400. I el suma i segueix no cessa.

Notícies relacionades

El vaixell Geo Barents, de l’ONG Metges sense Fronteres (MSF), va rescatar entre dissabte i aquest diumenge més de 471 migrants, entre els quals 205 menors, durant 11 missions de salvament coordinades amb les autoritats italianes, que han assignat el port de Bríndisi (al sud de la península) per al seu desembarcament.

Des de Brussel·les, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va afirmar que els líders europeus parlaran sobre migració en la cimera informal que celebraran el 6 d’octubre a Granada, coincidint amb la presidència de la UE que Espanya ostenta aquest semestre i que tornaran a tractar l’assumpte en la reunió formal que mantindran el 26 i el 27 d’octubre. «La migració és un repte europeu que requereix una resposta europea. No es deixarà sol cap Estat membre», va escriure Michel a la xarxa social X.