Els supervivents del terratrèmol del Marroc temen l’arribada de la pluja i el fred: «El clima és molt dur aquí»
3
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

La pissarra ha caigut a terra i un tros de paret s’ha desprès. L’escola de Talat està plena d’esquerdes. Cinc dels trenta alumnes que hi estudiaven van morir en el sisme que divendres passat va sacsejar aquesta regió de l’Atles marroquí. Havien començat el curs escolar cinc dies abans. Els que van sobreviure no saben quan podran estudiar de nou, el professor és d’un altre poble i ha decidit marxar amb la seva família. Ningú al petit poble d’un centenar d’habitants sap què passarà amb els més petits. Ara passen el dia passejant i corrent per les tendes de campanya que s’han convertit en la seva nova casa

Tampoc saben quant temps passaran en aquesta situació. El seu nou sostre és de plàstic o lona, ara estan bé, però estan preocupats, «l’hivern està arribant i el clima és molt dur aquí. Fa molt fred», explica el Zakaria, veí del poble. També els preocupa que plogui aquests pròxims dies, no estan preparats. «Demanem al Govern que ens ajudi a arreglar els danys a les nostres cases, també l’escola, perquè els nens puguin estudiar». 

En aquest poble, que van morir un de cada quatre habitants, han aconseguit trobar el cos de la Fàtima, l’última persona que restava desapareguda. Dimarts la van poder enterrar al cementiri. La va trobar el seu fill, Hakim, que no ha parat fins a trobar-la. Dilluns un equip de rescat de Sevilla també va estar ajudant els veïns a localitzar-la amb gossos de rescat, però no van aconseguir trobar-la. Van ser els únics que van donar un cop de mà a aquests veïns. 

Campaments de tendes de campanya

Cinc dies després del terratrèmol, les autoritats han repartit tendes de campanya als pobles més afectats, són de plàstic, de color blau o groc. Els mateixos damnificats les han començat a aixecar com bolets als afores de molts pobles. A Tourkine, han organitzat un campament en el qual està previst que visquin 800 persones, segons les autoritats. A mitja tarda els veïns començaven a carregar amb burros els mobles i matalassos que han pogut recuperar d’entre la runa per estar més còmodes. 

Durant el dia també han repartit sacs de dormir. Fins al moment, aquests veïns havien subsistit gràcies a la solidaritat dels seus compatriotes. De moltes ciutats del país han sortit camions i furgonetes carregats de mantes, menjar i altres productes per repartir entre els que s’han quedat sense res. El Govern marroquí estima en unes 3.000 les víctimes mortals, mentre que la xifra oficial de ferits no ha deixat d’augmentar i dimarts ja superava els 5.500.

Cinc dies després del sisme, de magnitud 6,8 en l’escala de Richter, les operacions de rescat «estan arribant al final», tenint en compte l’escassa probabilitat de trobar supervivents entre la runa, com explica el coordinador d’emergències de l’oenagé Metges sense Fronteres (MSF) al Marroc, John Johnson.

Reconstruirr el poble

«La solució en recontruir el poble», explica Jean Thedenat, enginyer de construccions. «En aquest primera avaluació hem trobat que hi ha cases en les quals no hi ha lloc a dubtes: cal demolir-les. En les altres hi ha moltes esquerdes importants i danys estructurals, això les fa inhabitables». Aquest home està fent aquesta feina com a voluntari. Junt amb un altre company, van marcant amb un cercle vermell les casa que han revisat. «Per desgràcia no és un poble que tingui molts mitjans, l’ajuda i la generositat són absolutament necessaris», explica. 

Notícies relacionades

Les cases de tova s’han esfondrat amb facilitat després del sisme, també s’han convertit en trampa mortal. Els equips de rescat expliquen que deixen molt poc marge per poder trobar supervivents, en canvi, en les de formigó hi ha més esperances de trobar persones amb vida. El fang i la tova són els materials més habituals als petits pobles amazics dispersos a la serralada de l’Atles. En la construcció d’aquestes vivendes també utilitzen canya i bigues de fusta, algun fins i tot tenen diverses plantes.

El Ministeri de Turisme i els professionals del sector van acordar inspeccionar i establir una llista dels hotels tancats a Marràqueix, Agadir i Ouarzazate per estudiar la possibilitat de reobrir-ne alguns per reallotjar les poblacions sinistrades.