Estat de la Unió
Von der Leyen anuncia una investigació a la Xina per les subvencions als vehicles elèctrics
La presidenta de la Comissió Europea fa balanç en el seu últim discurs sobre l’estat de la unió abans de les eleccions europees del 2024
Les pròximes eleccions europees, que tindran lloc el juny del 2024, seran el moment de decidir «quin tipus de futur i quin model d’Europa» volem, de valorar el que «importa», de pensar en la guerra de Rússia a Ucraïna, en l’«impacte del destructiu canvi climàtic» o de com influirà «la intel·ligència artificial en les nostres vides. Així ha arrencat aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el seu últim discurs sobre l’estat de la Unió davant un Parlament Europeu ple a vessar en què ha fet una crida a la unitat, a concloure el treball que van començar fa quatre anys a l’inici de la legislatura i en el qual ha anunciat una investigació a la Xina per les subvencions als vehicles elèctrics.
«La competència global és bona per als negocis. Crea i protegeix bons llocs de treball aquí a Europa. Però la competència només és veritable mentre sigui justa» i amb massa freqüència, les nostres empreses queden excloses dels mercats estrangers o són víctimes de pràctiques depredadores, ha recordat l’alemanya posant com a exemple la Xina i les seves pràctiques comercials deslleials en la indústria solar. «Moltes empreses joves van ser expulsades per competidors xinesos fortament subsidiats. Empreses pioneres van haver de declarar-se en fallida i els talents prometedors van partir a l’estranger», ha continuat.
Per evitar que passi el mateix en un altre sector clau per a Europa com el dels vehicles elèctrics, Von der Leyen ha anunciat la posada en marxa d’una investigació a la Xina per les subvencions en aquest sector. «És una indústria crucial per a l’economia neta, amb un enorme potencial per a Europa. Però els mercats globals ara estan inundats de cotxes elèctrics xinesos més barats. I el seu preu es manté artificialment baix gràcies a enormes subvencions estatals. Això està distorsionant el nostre mercat», ha avisat remarcant que Europa està oberta a la competència però que ha de defensar-se de les pràctiques deslleials.
Gestió difícil
Notícies relacionadesEl de Von der Leyen no ha sigut un mandat senzill. L’alemanya ha hagut d’afrontar i gestionar les conseqüències sanitàries, econòmiques i socials d’una pandèmia de coronavirus i una invasió russa d’Ucraïna que continua i continuarà exigint molta atenció i que ha generat un terratrèmol geopolític al continent europeu. «Quan em vaig presentar davant seu el 2019 amb el meu programa per a una Europa verda, digital i geopolítica, sé que alguns tenien dubtes. I això va ser abans que el món anés en doina amb una pandèmia global i una guerra brutal en terra europeu», ha reconegut la presidenta que ha destacat com a èxits el Pacte verd europeu, el programa de recuperació Next Generation EU i les mesures per aconseguir la independència de la UE en sectors crítics com l’energia, els xips i les matèries primeres.
«Hem complert més del 90% de les orientacions polítiques que vaig presentar el 2019. Junts hem demostrat que quan Europa és audaç, aconsegueix fer les coses» però «la nostra feina està lluny d’acabar, així que mantinguem-nos units», ha reivindicat posant l’accent en la lluita contra la violència contra les dones. «M’agradaria que es convertís en llei un altre principi bàsic: No és no. No hi pot haver veritable igualtat si no desterrem la violència», ha assegurat en un missatge aplaudit per l’hemicicle.