Tragèdia

Qui era Emma Igual, la primera víctima mortal espanyola a Ucraïna per un atac rus

L’espanyola va morir aquest diumenge als 32 anys junt amb un altre voluntari canadenc en un atac per les forces russes a un comboi de l’ONG a la regió de Bakhmut

Qui era Emma Igual, la primera víctima mortal espanyola a Ucraïna per un atac rus

ACN / ROAD TO RELIEF

3
Es llegeix en minuts

La directora de l’ONG Road to Relief, Emma Igual, espanyola i de 32 anys, ha mort a Ucraïna després que un comboi de l’ONG fos atacat al voltant de les 10 del matí per forces russes a la regió de Bakhmut.

El vehicle va rebre l’impacte d’un projectil a la ciutat d’Ivanivske, passant per Txàssiv Iar, a l’est d’Ucraïna, cap a on els cooperants es dirigien per avaluar les necessitats dels civils atrapats pel foc creuat, ha explicat Road to Relief en un comunicat a través de les xarxes socials. Ella i el seu equip posaven rumb al llogarret, en primera línia dels combats, per ajudar veïns. En el trajecte, «el vehicle va rebre un impacte directe, va bolcar i es va incendiar».

Al vehicle hi havia el metge voluntari alemany Ruben Mawick, el voluntari suec Johan Mathias Thyr, el voluntari canadenc Anthony ‘Tonko’ Ihnat i la voluntària espanyola i directora de Road to Relief, Emma Igual.

El Ruben i el Johan van resultar greument ferits amb ferides de metralla i cremades, però ara es troben estables en hospitals separats, lluny del lloc. S’ha confirmat la mort de Tonko i el seu cos ha sigut recuperat, així com la d’Emma Igual.

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha informat des de Nova Delhi, on se celebra la cimera del G20, que el Govern ha rebut la «confirmació verbal» dels fets de dissabte a l’àrea de Bakhmut. Per la seva banda, el titular d’Exteriors ha afegit que un projectil va impactar al vehicle, però no ha precisat si va ser disparat per l’artilleria russa, tal com afirma Road to Relief. Com ha remarcat l’ONG, Ivanivske és un escenari de combats amb un intens foc creuat entre els dos exèrcits.

Emma A. Igual era de Barcelona i tenia àmplia experiència en l’àmbit de la cooperació des del 2009, segons indicava ella en el seu perfil de la xarxa social LinkedIn. «Soc oficial humanitari amb diversos anys d’experiència treballant en camps de refugiats i assentaments informals. M’especialitzo en Protecció Infantil en Emergències (CPiE) i ajuda a Refugiats/PDI, i he col·laborat amb diverses ONGs a Grècia, Birmània, Kenya i el Marroc, entre altres llocs».

Anteriorment, havia treballat com a investigadora associada en diverses universitats i agències de les Nacions Unides durant més de cinc anys, on va escriure, va traduir i va editar diversos articles acadèmics, molts dels quals van ser publicats en diaris i revistes acadèmiques especialitzades. De fet, després Road to Relief i la seva cofundadora havien aparegut en nombrosos mitjans de comunicació espanyols i ucraïnesos.

Road to Relief: «Help us, help Ukraine»

Notícies relacionades

És una ONG humanitària registrada a Ucraïna i creada el març del 2022 amb l’objectiu d’ajudar la població civil més afectada per la invasió russa. La seva àrea d’operacions es troba a les províncies de Donetsk i Kherson, on atenen un total de 112 llogarrets amb una població combinada de més de 30.000 persones. Inicialment van començar la seva missió a Ucraïna amb la mirada posada en evacuacions de civils al front, però després l’organització ha crescut exponencialment durant l’any passat i han pogut expandir els seus programes a altres àrees.

L’equip d’evacuació està format per voluntaris amb àmplia experiència en contextos de crisis humanitàries arreu del món i s’encarrega de recollir els refugiats directament a casa per portar-los al seu refugi a Kramatorsk, on passen la primera nit. L’endemà al matí, els acompanyen a l’estació de tren de Pokrovsk, des d’on poden viatjar a tot Ucraïna o Europa.