3
Es llegeix en minuts

El Marroc plora diumenge els morts pel violent terratrèmol que va devastar part del país i va provocar la mort de més de 2.000 persones, segons l’últim balanç de les autoritats susceptible d’augmentar a mesura que avança la recerca. El sisme de divendres, de magnitud 6,8 segons els serveis geològics nord-americans i 7 segons el centre marroquí per a la investigació científica i tècnica, és el més potent registrat mai en aquest país.

Milers de marroquins han hagut de dormir per segona nit al carrer per temor que les seves vivendes no resisteixin i s’ensorrin davant la possibilitat de rèpliques.

El sisme va causar almenys 2.012 morts i 2.059 ferits, dels quals els 1.404 es troben en estat molt greu, va dir el Ministeri d’Interior dissabte a la nit. La província d’Al Haouz, epicentre del terratrèmol, va ser la més castigada amb 1.293 morts, seguida per la de Tarudant, amb 452. En aquestes dues zones situades al sud-oest de la turística ciutat de Marràqueix, la sacsejada va destruir llogarrets sencers.

«Ho he perdut tot», es lamenta Lahcen a la localitat de Moulay Brahim a la zona muntanyosa de l’Alt Atles. El terratrèmol es va emportar les vides de la seva dona i els seus quatre fills. «L’únic que vull és allunyar-me del món i passar el meu dol», diu aquest home, que es va salvar perquè estava fora del seu domicili al produir-se la desgràcia.

Primers enterraments

En la part alta d’aquest poble de 3.000 habitants, Bouchra s’eixuga els ulls plorosos amb el seu mocador mentre contempla els seus veïns cavar tombes. «Han mort els fills de la meva cosina», lamenta abans de recordar amb una veu fràgil: «Vaig veure en directe els estralls del sisme i encara ara tremolo. Va ser com si una bola de foc ho devorés tot al seu pas». «Tothom aquí ha perdut gent de la seva família, sigui al poble o en altres de la regió», afegeix.

El gabinet reial va decretar tres dies de dol nacional i dirigents del món sencer, des d’Espanya i França a Israel i els Estats Units, van enviar les condolences a Rabat. Fins i tot la veïna Algèria, enemistada amb el Marroc, va obrir el seu espai aeri tancat des de fa dos anys per als avions que transportin ajuda humanitària i ferits.

«Anys de resposta»

Segons Creu Roja Internacional, les necessitats del país són immenses. «Això no serà una resposta d’una o dues setmanes (...) Preveiem molts mesos i fins i tot anys de resposta», va dir Hossam Elsharkawi, director regional per a l’Orient Mitjà i el Nord de l’Àfrica de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Vermella (IFRC).

El poble de Tafeghaghte, a uns 60 km al sud-oest de Marràqueix, va quedar pràcticament destruït pel terratrèmol, l’epicentre del qual es va ubicar a només mig centenar de quilòmetres. Allà eren estranys els edificis que es mantenien drets. «Tres dels meus nets (de 12, 8 i 4 anys) i la seva mare van morir. Són tots sota de les ruïnes», va dir Omar Benhanna, de 72 anys.

El més mortífer des de 1960

Dissabte, molts dels supervivents van acudir al cementiri per a l’enterrament d’uns 70 cadàvers, en unes cerimònies esquitxades per crits i plors. A la nit, les cadenes de televisió marroquines van difondre imatges aèries que mostraven els poblats de cases d’argila de la regió d’Al Haouz completament esfondrades.

«Les autoritats públiques estan encara mobilitzades per accelerar les operacions de rescat i evacuació dels ferits», va afirmar dissabte a la nit el Ministeri d’Interior.

Notícies relacionades

A més de Marràqueix i les regions limítrofes, la tremolor es va notar a Rabat, Casablanca, Agadir i Essaouira, on molts habitants van sortir en pànic de les seves cases enmig de la nit.

És el sisme més mortífer en aquest regne des del que va destruir Agadir, a la costa oest, el 29 de febrer de 1960. Llavors, gairebé 15.000 persones van morir, un terç de la població de la ciutat.