Canvis en el Govern de Kíiv

Claus sobre la destitució del ministre de Defensa d’Ucraïna

Claus sobre la destitució del ministre de Defensa d’Ucraïna

THILO SCHMUELGEN

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va anunciar diumenge la seva intenció de reemplaçar el ministre de Defensa, Oleksí Réznikov, una de les figures clau en la relació de Kíiv amb els seus aliats estrangers. Feia mesos que es parlava de la seva destitució davant els escàndols de corrupció que han afectat el seu ministeri, però sembla haver sorprès els socis d’Ucraïna, com demostra la visita que Réznikov havia de fer aquesta mateixa setmana a Washington per mantenir diverses reunions al Pentàgon. Zelenski ha anunciat que serà substituït per Rustem Umerov, que va liderar les negociacions amb Rússia en l’acord per a l’exportació de gra. El canvi de noms en Defensa constitueix la remodelació més gran en el Govern ucraïnès des que va començar la invasió russa.

Motius de la destitució

La presidència ucraïnesa no ha donat massa detalls sobre la destitució de Réznikov, que portava des de l’inici de la guerra al capdavant de Defensa. «El ministeri necessita nous plantejaments i altres maneres d’interactuar amb els militars i la societat en general», va dir Zelenski diumenge a l’anunciar la seva decisió. No obstant, era de sobres conegut que l’advocat de 57 anys, que va assumir el càrrec mesos abans de l’esclat de la guerra amb escàs bagatge militar a la seva esquena, era des de fa temps a la picota pels escàndols de corrupció en el seu departament. Els mitjans ucraïnesos van arribar a publicar a mitjans de febrer la seva imminent destitució, però Zelenski va acabar fent marxa enrere per les estretes relacions personals que Réznikov va saber teixir amb els titulars de Defensa dels principals aliats d’Ucraïna.

Aquest és potser el més gran dels seus mèrits. Haver aconseguit que europeus i nord-americans trenquessin els seus tabús per subministrar armes cada vegada més sofisticades a Kíiv, des dels llançamíssils mòbils Himars, als tancs Leopard i ben aviat caces F-16. Una altra de les virtuts que se li atribueixen és no haver-se interposat massa en la gestió militar de la guerra, que ha quedat al comandament dels generals, comandats per Valeri Zalujni. 

Des d’Ucraïna es diu també que el mateix Réznikov havia demanat el relleu, ben vist pel president per insuflar noves energies en el departament després de 18 extenuants mesos de guerra.

Corrupció en Defensa

Els escàndols destapats per la premsa s’han succeït en els últims mesos, molts d’aquests relacionats amb la contractació d’equipament i serveis per als militars. En un dels últims, revelat el mes passat, es va acusar al ministeri d’haver comprat a Turquia «roba d’hivern» per als soldats per valor de més 30 milions d’euros, una roba que a la fi va resultar ser d’estiu. Abans d’això, al gener, es va descobrir que el ministeri havia comprat ous a granel per a la tropa per més del doble del preu que es paga de mitjana als supermercats ucraïnesos. 

De moment Réznikov no era investigat, però els escàndols van motivar diverses destitucions i investigacions en el seu departament. Ucraïna necessita demostrar que està disposat a acabar amb la corrupció endèmica per avançar en el seu procés d’adhesió a la Unió Europea, un factor que se suma a la creixent intolerància per part de la seva població als tripijocs en les institucions, donats els sacrificis que la guerra ha imposat sobre la ciutadania. 

Zelenski, que va guanyar les eleccions el 2019 prometent acabar amb la corrupció, va destituir recentment tots els responsables del reclutament militar davant les al·legacions de suborn que se’ls atribueixen i ha arribat a proposar una llei per castigar amb el delicte de «traïció» els episodis de corrupció, aprofitant la llei marcial que impera al país. 

El reemplaçament de Réznikov

El president ucraïnès ha proposat Rustem Umerov per agafar les regnes de Defensa, un càrrec que haurà de ratificar el Parlament la setmana vinent. Umerov era fins ara el director del Fons de Propietats Estatals, l’agència encarregada de supervisar la privatització d’empreses públiques. Els seus defensors esgrimeixen que ha aconseguit aportar transparència i rigor a un departament conegut tradicionalment pels seus abusos i corrupteles. 

Membre de la minoria tàrtara, perseguida per les forces d’ocupació russa a la Crimea annexionada il·legalment, Umerov ha liderat també les negociacions amb Moscou que van conduir a l’acord d’exportació de gra a través del mar Negre, suspès des que Rússia va decidir trencar-lo unilateralment aquest estiu. També se li atribueix un rol destacat en les negociacions per als intercanvis de presoners.