Guerra d’Ucraïna

Ucraïna admet per primera vegada que llança els seus atacs amb drons des de territori rus

Ucraïna admet per primera vegada que llança els seus atacs amb drons des de territori rus

GOVERNOR OF PSKOV REGION / EFE

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Ucraïna ha assegurat aquest divendres que el recent atac amb drons contra un aeroport del nord-oest de Rússia es va portar a terme des de territori rus, en plena contraofensiva per alliberar les zones ocupades. Els atacs amb drons atribuïts a Ucraïna i dirigits tant a Moscou com a altres ciutats russes s’han tornat gairebé diaris en els últims mesos, en paral·lel al bombardeig de ciutats ucraïneses per part de Rússia.

Un d’ells es va produir la nit de dimarts a dimecres contra l’aeroport de Pskov, una ciutat russa a prop de la frontera d’Estònia, Letònia i Bielorússia, a gairebé 700 quilòmetres d’Ucraïna. «Els drons utilitzats per atacar la base aèria Kresty a Pskov van ser llançats des de Rússia», va afirmar el cap d’intel·ligència militar Kirilo Budànov aquest divendres a Telegram, junt amb un enllaç a una entrevista que va oferir al mitjà ‘The War Zone’.

És la primera vegada que el Govern ucraïnès reconeix operar des de dins del territori rus, on s’han produït diversos bombardejos amb drons i presumptes actes de sabotatge, a més d’una sèrie d’incursions armades per part de combatents russos a favor d’Ucraïna. «Operem des del territori de Rússia», va insistir Budànov en l’entrevista amb ‘The War Zone’. El Kremlin, per la seva banda, es va negar a comentar aquesta afirmació.

Segons Budànov, dos avions militars russos van ser destruïts i dos van resultar greument danyats en l’atac a Pskov. ‘The War Zone’ va publicar imatges de satèl·lit que mostren dispositius carbonitzats. Dijous, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va anunciar complagut que el seu país va arribar a un objectiu a 700 quilòmetres de distància, sense al·ludir a cap cas específic.

«Notables avenços»

Ucraïna està mirant de portar la batalla al seu veí, al mig d’una contraofensiva molt difícil per alliberar les àrees ocupades de l’est i sud del seu territori, inclosa la península de Crimea annexionada per Moscou el 2014. Allà, el Ministeri de Defensa rus ha assegurat aquest dissabte que les seves forces havien destruït tres drons navals de Kíiv dirigits al pont de Crimea, un projecte fetitxe del president Vladímir Putin que connecta la península amb Rússia continental.

Aquests atacs amb drons, que poques vegades resulten en danys significatius o víctimes, van acompanyats de la contraofensiva, els avenços de la qual són limitats fins ara. Ucraïna va dir aquesta setmana que espera un pròxim avenç al front sud, després de l’alliberament de la localitat de Robótine. Els Estats Units, el principal suport militar i financer d’Ucraïna, es van congratular divendres als «avenços notables» al front en les últimes 72 hores al sud.

Per part russa, l’exèrcit va afirmar haver conquerit noves «posicions clau en les altures» a prop de la ciutat de Kúpiansk, al nord-est d’Ucraïna, l’únic sector del front on les tropes de Moscou estan a l’ofensiva.

Tornada a l’escola

Divendres també va ser a Ucraïna, com a Rússia, el dia de l’inici de les classes, però a Kíiv, la capital ucraïnesa, es va veure afectat per amenaces de bomba contra diverses escoles, tot i que no hi va haver evacuacions generalitzades. A Rússia, el president Vladímir Putin, durant una trobada amb adolescents a l’inici de l’any escolar, va enaltir el poder passat i actual de Rússia.

Notícies relacionades

«Vaig entendre per què guanyem la Gran Guerra Patria: és impossible vèncer un poble amb aquesta mentalitat. Érem absolutament invencibles i, avui dia, ho continuem sent», va declarar Putin amb referència a la Segona Guerra Mundial, segons afirmacions transmeses en televisió.

Al front econòmic, dos nous vaixells de càrrega han sortit d’un port ucraïnès i naveguen al mar Negre en un corredor marítim establert per Kíiv malgrat les amenaces russes de represàlies després del seu abandonament de l’acord sobre exportacions de cereals. El transport internacional d’aquests productes agrícoles, tant ucraïnesos com russos, vitals per al subministrament d’aliments als països pobres, serà objecte de discussions entre Putin i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, dilluns a la ciutat russa de Sotxi, a la vora del Mar Negre.