Catàstrofe climàtica

La Comissió Europea adverteix que Grècia afronta l’«incendi més gran del qual es té registre a la UE»

La Comissió Europea adverteix que Grècia afronta l’«incendi més gran del qual es té registre a la UE»

SAKIS MITROLIDIS / AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’incendi forestal que assola un parc nacional de Dadià a Grècia és el «més gran del qual es té registre a la UE», més de 73.000 hectàrees, i el bloc ha mobilitzat prop de la meitat dels seus avions llançadors d’aigua per enfrontar-lo, va indicar aquest dimarts un portaveu de la Comissió Europea. Onze avions i un helicòpter de la flota de la Unió Europea (UE) per combatre incendis han sigut enviats per ajudar Grècia en el parc nacional Dadià, al nord de la ciutat d’Alexandrúpoli, juntament amb 407 bombers, va afirmar el portaveu Balazs Ujvari. Segons estimacions de l’Observatori Nacional Grec, aquest any s’han cremat més de 120.000 hectàrees arreu del país. El recent incendi de Tenerife va cremar unes 15.000 hectàrees.

Segons els bombers grecs, tres incendis continuen sent problemàtics i encara han d’extingir-se. El parc és a la regió d’Evros, a la frontera greco-turca. Els incendis d’agost van matar 20 persones: dinou presumptes migrants, inclosos dos nens, trobats carbonitzats a la regió d’Evros, i un pastor, que va morir mirant de salvar el seu ramat en una regió del centre de Grècia.

Grècia es va veure afectada per nombrosos incendis aquest estiu, que el Govern atribueix al canvi climàtic. La UE compta amb una flota de 24 avions i quatre helicòpters proporcionats pels estats membres per combatre els incendis al bloc i als països veïns.

Notícies relacionades

Actualment està treballant en la creació d’una esquadra aèria autònoma, finançada per la UE i composta per 12 avions, que estarà en ple funcionament el 2030. «Els incendis són cada vegada més greus», va remarcar Balazs Ujvari.

A prop del bosc de Dadià, la regió del Ròdope també s’enfronta a nombrosos incendis. Un total de 475 bombers amb 100 vehicles, sis avions i quatre helicòpters estan mobilitzats en aquests dos fronts. Els incendis d’agost van matar 20 persones: dinou presumptes migrants, inclosos dos nens, trobats carbonitzats a la regió d’Evros, i un pastor, que va morir mirant de salvar el seu ramat en una regió del centre de Grècia. Al nord d’Atenes, l’incendi forestal que afecta el mont Parnes, un dels pulmons verds de la capital, també preocupa les autoritats.