Decapitació de Wagner

Rússia acomiada entre secretisme el líder mercenari Ievgueni Prigojin

Rússia acomiada entre secretisme el líder mercenari Ievgueni Prigojin
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Després dels dubtes dels primers dies, i la confirmació del cap de setmana que un dels cadàvers trobats entre les restes era del mercenari, finalment arriba el moment de l’adeu a Ievgueni Prigojin, el que va ser el cap de l’infame Grup Wagner. Tot i que no hi ha hagut cap confirmació oficial, aquest dimarts els seus pròxims se n’haurien acomiadat al cementiri Serafimovski de Sant Petersburg. Els mercenaris, ara decapitats, han sigut el braç «dissimulat» de Rússia a l’estranger i un suport clau en el marc de la guerra contra Ucraïna.

Que avui era l’últim dia en què l’anomenat en altre temps ‘cuiner de Putin’ ocuparia un lloc en l’actualitat de Rússia era un secret a crits. A més del mateix Prigojin, també ha sigut enterrat Valeri Txekalov, cap de logística de Wagner, que també va morir en l’accident d’avió de dimecres, 23 d’agost.

Tot i així, es desconeix si realment s’ha enterrat Prigojin, que una vegada més gaudeix de secretisme al seu voltant. Els policies presents en l’enterrament no ho van confirmar, però tampoc ho van desmentir. Mitjans russos com Fontanka van apuntar que un altre dels grans noms de Wagner, el conegut neonazi Dmitri Utkin, rebrà la sepultura el 31 d’agost al cementiri Mitishtxi de Moscou. Tant ell com Prigojin van ser condecorats com a ‘herois de Rússia’ de forma secreta.

Sense presència oficial

En l’esdeveniment no es comptarà amb la presència del president rus, Vladímir Putin, que va preferir no assistir-hi. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va justificar la decisió apuntant que l’Administració russa «no té informació» sobre el funeral. «La decisió la prenen la família i els pròxims, aquí no podem dir res sense ells», va afegir. No és l’únic esdeveniment que els seus partidaris han celebrat per acomiadar l’‘oncle Zhenia’, un dels sobrenoms entre els més pròxims al mort.

Notícies relacionades

Des del Kremlin, el mateix Peskov va criticar en dies anteriors la idea que el Govern rus hauria ordenat la demolició de l’avió de Prigojin; va assenyalar que aquestes acusacions són «totalment mentida», i va demanar als mitjans occidentals que es basessin «únicament en els fets a l’hora de cobrir aquest tema». Encara en el dia d’avui Rússia continua investigant les causes del xoc, tot i que des dels mitjans russos s’han propagat diferents teories, entre les quals algunes que culpen Londres i Kíiv de l’incident.

Altres ciutadans russos també van homenatjar Prigojin als carrers de diferents ciutats de Rússia, com Moscou, Sant Petersburg i Kazan. En van lamentar la mort i van voler recordar el líder mercenari amb honor. A Wagner se l’ha acusat en repetides ocasions de no respectar els drets humans tant a Ucraïna com a l’Orient Mitjà i l’Àfrica, on se’ls acusa d’haver matat civils.