El grup de turistes espanyols atrapats a Etiòpia volaran avui a Madrid
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El grup de turistes espanyols atrapat des de principis d’agost a Etiòpia, per enfrontaments entre forces de seguretat de l’Estat i les milícies Fano a la regió d’Amhara, ha sigut evacuat a la capital del país, Addis Abeba, des d’on aquest diumenge té previst volar a Madrid, segons ha informat el Ministeri d’Afers Estrangers, la UE i Cooperació a Europa Press.

Els 20 espanyols, entre ells 18 turistes i una guia, als quals s’ha sumat un espanyol d’origen etíop, han aterrat aquest dissabte passades les 13.00 hores (hora espanyola) a Addis Abeba procedents de Bahir Dar, ciutat controlada per l’Exèrcit on ja van ser traslladats prèviament des de l’hotel d’Adis Zemen en el qual es trobaven atrapats des del 2 d’agost. A l’arribar a l’aeroport de la capital, han sigut rebuts per l’ambaixador espanyol a Etiòpia, Manuel Salazar Palma, el cònsol Fernando Magallanes i altres membres de l’Ambaixada.

El grup es mantindrà en un hotel de la capital etíop fins aquest diumenge 13 d’agost, quan serà traslladat a la capital d’Espanya en un vol comercial. Amb la seva arribada a Madrid, que està prevista per a dilluns vinent, conclourà l’operació d’evacuació organitzada i coordinada pel Ministeri d’Exteriors a través de l’Ambaixada a Addis Abeba.

Negociacions intenses

El departament que dirigeix José Manuel Albares ha assenyalat que l’operació ha sigut possible després d’intenses negociacions de l’Ambaixada amb alts càrrecs del Govern etíop, com ara el Conseller de Seguretat del Primer Ministre, als quals s’ha sol·licitat la protecció del grup i l’enviament d’un helicòpter militar per portar a terme l’evacuació via aèria després de comprovar que el trasllat per carretera era inviable per talls i presència de milicians i bandes criminals.

Després de la confirmació de l’enviament de l’helicòpter de les Forces Armades etíops, l’Ambaixada ha coordinat juntament amb el general al comandament de les forces que controlen la zona el trasllat del grup fins a Bahir Dar, on han estat allotjats fins que n’han marxat al matí d’aquest dissabte en un vol comercial que els ha traslladat fins a Addis Abeba.

Conflicte armat

Notícies relacionades

El conflicte va esclatar l’1 d’agost a la turística ciutat de Lalibela i es va expandir per tota la regió d’Amhara; la situació va dificultar la sortida dels turistes espanyols pel tancament dels aeroports de Gondar i Lalibela, i va impedir el trànsit segur per carretera fins a la capital del país. Abans de l’evacuació d’aquest grup, Exteriors va informar del trasllat dijous de dos turistes espanyols més que eren a la ciutat de Gondar.

En tot cas, des del Ministeri insisteixen en la recomanació expressa, publicada a la seva pàgina web, des del 30 d’agost del 2022, de no desplaçar-se per cap motiu a les regions de Tigray, Amhara, Somali, Gambella, Benishangul Gumuz, l’oest d’Oromía i altres zones, a causa de la fluida situació de seguretat.

Temes:

Etiòpia