Fenòmens meteorològics

El nord i centre d’Europa pateixen el flagell de tempestes extremes que ja han provocat almenys 10 morts

El nord i centre d’Europa pateixen el flagell de tempestes extremes que ja han provocat almenys 10 morts

Europa Press

1
Es llegeix en minuts

Les imatges de les inundacions al centre d’Europa dels últims dies, amb Eslovènia i Àustria convertides en zones d’emergència, es van traslladar des de dilluns i al llarg de tot el dimarts al nord europeu i la regió bàltica. Suècia, Noruega, Finlàndia i Dinamarca, d’una banda, així com Estònia, Lituània i Letònia, de l’altra, més el litoral alemany, al mig, van quedar a mercè de dos fronts tempestuosos, batejats com «Hans» i «Zacharias», respectivament. Dues víctimes mortals, a la regió bàltica, és el balanç de víctimes de dimarts, que es va afegir a les vuit registrades els dies precedents a Eslovènia.

Mentre a Eslovènia, com a Àustria, el flagell de les tempestes va quedar plasmat en extenses zones negades per les precipitacions i rius desbordats, als països escandinaus, «Hans» va deixar un panorama de corriments de terra, carreteres bloquejades i trànsit tallat, inclosos, diversos trajectes de ferri entre Noruega i els països veïns, igual que entre els bàltics. Les autoritats noruegues van evacuar centenars d’habitants de les poblacions més afectades, al nord del país. A Suècia van quedar negats parcialment nuclis urbans de ciutats com Göteborg i Are, on es va desbordar un riu.

Tempestes extremes

Notícies relacionades

No es preveu un alleujament de la situació almenys a tota la regió del nord de Noruega, ja que els serveis meteorològics pronostiquen que persistiran aquestes tempestes extremes, tot i que d’estiu. El cap de setmana passat s’havien registrat als països bàltics i nòrdics temperatures per sobre dels 30 graus, per desplomar-se en qüestió de 24 hores als 15 o 17 graus.

Al litoral nord alemany es van activar així mateix les alarmes davant els pronòstics de noves tempestes. La pràctica totalitat d’Alemanya està des de fa setmanes sota copioses precipitacions, tant a Baviera (sud) com al nord i l’est del país. El cap de setmana passat hi va haver una impressionant calamarsada sobre la ciutat de Reutlingen, al ‘land’ de Baden-Württemberg. El centre de la localitat va quedar sota una capa blanca de 30 centímetres de gruix que semblava neu, tot i que les temperatures regnants continuaven sent les pròpies de l’estiu centreeuropeu.