Canvi climàtic

Companyies d’assegurances de viatges plantegen oferir pòlisses per onades de calor als clients britànics

Companyies d’assegurances de viatges plantegen oferir pòlisses per onades de calor als clients britànics
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Les imatges desoladores dels incendis de les últimes setmanes al sud d’Europa han provocat que algunes companyies asseguradores i operadors turístics s’estiguin plantejant incloure cobertures en les assegurances dels clients britànics per possibles onades de calor als seus destins, països com Espanya, Itàlia i Grècia. L’objectiu és oferir tranquil·litat als turistes, cada vegada més preocupats per haver de cancel·lar les vacances a última hora o, en el pitjor dels casos, ser evacuats dels seus destins vacacionals pels riscos associats a les altes temperatures. 

La primera a plantejar aquesta possibilitat ha sigut la companyia d’assegurances de viatges nord-americana Sensible Weather, que ja ofereix als clients al Regne Unit la possibilitat de rebre indemnitzacions en cas de fortes pluges. El director general de la companyia, Nick Cavanaugh, ha explicat que, en el cas de les onades de calor, els clients podrien rebre un reemborsament sempre que el termòmetre superi un límit de temperatura establert en funció del destí i de l’època de l’any. Com a exemple orientatiu, ha apuntat que podria tornar-se un 50% de l’import diari de les vacances en cas que s’arribin als 35 graus, i un 100% si se superen els 40

Les assegurances per precipitacions solen costar a prop d’un 10% de l’import total de les vacances i els clients reben compensacions en cas que plogui durant més de dues hores entre les 8.00 hores i les 20.00 hores. Les indemnitzacions poden arribar a les 750 lliures per dia (867 euros) quan es produeixin precipitacions abundants. Cavanaugh apunta al fet que el model seria semblant quan hi hagi fortes onades de calor, cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic. «L’objectiu és construir una cobertura que maximitzi el valor per al consumidor, al mateix temps que manté un preu assequible i ens permet cobrir la nostra exposició al risc financer», va explicar fa tot just uns dies al diari britànic ‘i news’

Impacte turístic

Alguns gegants del sector turístic, com la britànica TUI –amb prop de sis milions de viatgers anuals– també s’estan plantejant la possibilitat d’oferir aquest tipus d’assegurances, en un intent per mantenir l’interès dels ciutadans britànics per les destinacions de sol i platja. Aquest diari s’ha posat en contacte amb mitja desena d’operadors turístics britànics més, tot i que per ara cap ha confirmat que acabin implementant la mesura.

Notícies relacionades

Més enllà de les empreses del sector turístic, la preocupació per la pèrdua de turistes també es nota en els governs del sud d’Europa, que insisteixen que els seus països són segurs per als visitants. En un intent per mantenir el flux turístic, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha anunciat aquesta setmana que oferirà una setmana de vacances gratuïta a les prop de 20.000 persones que van haver de ser evacuades de l’illa de Rodes pels violents incendis de finals de juliol. «No s’ha perdut ni una sola vida humana a Rodes, i tampoc s’han registrat ferits. Entenem que els hostes hagin tingut molèsties, però em complau dir-los que Rodes és més acollidora que mai», ha assegurat Mitsotakis al canal ITV.

Informe preocupant

Les perspectives, però, no són esperançadores per als països del sud d’Europa. Segons un informe publicat a finals de juliol per la Comissió Europea, «hi ha un clar patró nord-sud, amb un augment de la demanda turística al centre i nord d’Europa i menys demanda al sud.» L’estudi alerta que països com Espanya, Portugal i Grècia patiran pèrdues de la demanda pròximes a un 5% –en el cas que es compleixin els pitjors pronòstics– mentre que altres territoris com Alemanya, Dinamarca i el Regne Unit tindran augments per sobre del 5%. «A mesura que augmenten les temperatures i els patrons meteorològics es tornen més impredictibles, cada vegada és més necessari actuar per aconseguir un turisme sostenible».