Trump arriba al tribunal que l’imputarà per conspiració en un Washington blindat davant els seus seguidors
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident nord-americà Donald Trump, que es postula per a la carrera presidencial del 2024, ha arribat al tribunal de Washington on serà acusat formalment en una vista judicial de conspirar per anul·lar la seva derrota en les eleccions del 2020. L’expectació és màxima davant un fet sense precedents que ha obligat les autoritats a extremar les mesures de seguretat a la capital, Washington.

Trump, de 77 anys, va arribar a l’aeroport Ronald Reagan de la capital dels EUA poc abans de les 21 hores, hora espanyola, a bord del seu avió, el Trump Force One. Trump, amb vestit blau i corbata vermella, va baixar amb semblant seriós les escales de l’avió abans de pujar al cotxe que l’esperava a la pista. Abans de pujar al vehicle va dir «gràcies» als periodistes congregats a peu de pista.

A primera hora de la tarda, l’avió de Trump va partir de l’aeroport de Newark, a Nova Jersey, per viatjar a Washington. Prèviament, la caravana de vehicles del republicà, que com a expresident té protecció del servei secret dels EUA, havia arribat a Newark procedent del seu club de golf de Bedminster, en aquest estat.

Quan es trobava volant a Washington DC, Trump va utilitzar la seva xarxa social, Truth, per clamar en contra del president, Joe Biden, a més del lloc i la jutge triats per a aquest cas.

«Biden i la seva família roben milions i milions de dòlars, incloent-hi SUBORNS de països estrangers, i jo vaig a DC per SER ARRESTAT per protestar contra unes ELECCIONS fraudulentes. UN LLOC INJUST, UNA JUTGE INJUSTA. Som una nació en declivi. ¡¡¡MAGA ‘Make America Great Again’)!!!», va escriure Trump fidel al seu estil habitual.

Amb advocats i l’equip de campanya

L’exgovernant, el candidat favorit entre els republicans per presentar-se als comicis del 2024, es troba acompanyat per dos dels seus advocats i diversos responsables de la seva campanya electoral.

L’expresident afronta quatre acusacions: conspiració per defraudar els EUA, conspiració per obstruir un procediment oficial, obstrucció i intent d’obstruir un procediment oficial i conspiració contra drets. Per la primera li podria caure una pena màxima de cinc anys de presó; per la segona i la tercera, vint anys de presó, respectivament, i per la quarta, deu anys.

L’accés al tribunal federal on es llegiran els càrrecs contra el republicà ha estat tot el dia blindat amb barreres metàl·liques, igual que els voltants dels edificis més neuràlgics com el Capitoli, on els partidaris de Trump es van amotinar el gener del 2021 per intentar revertir el resultat electoral que els era desfavorable. Les previsions apunten que es declararà innocent i, tot i que té l’opció de comparèixer a distància per videoconferència, s’espera que assisteixi personalment a la cita amb la justícia.

El servei secret, que ofereix protecció a presidents i expresidents, ha emès un comunicat en què adverteix el públic d’«implicacions de trànsit a curt termini» al centre de Washington DC. Trump només ha visitat la ciutat una vegada des que va deixar la Casa Blanca. També s’ha incrementat la protecció dels jutges implicats en el cas.

Falsa alarma al Capitoli

Dimecres, una trucada que va resultar ser falsa al 911 sobre un tiroteig actiu al Capitoli va provocar el tancament de tres edificis d’oficines del Senat i una important resposta policial d’emergència. En declaracions als periodistes durant l’alerta, el cap de la policia del Capitoli dels EUA, Tom Manger, va dir que la força policial que va lluitar contra els esvalotadors fa dos anys i mig estava ben entrenada i preparada per a simulacres de tiroteig actiu.

Notícies relacionades

En vigílies de la compareixença, l’expresident va qualificar el cas de prova de la «corrupció, l’escàndol i el fracàs» dels Estats Units sota la presidència de Joe Biden.

Trump s’enfronta a un total de tres causes judicials mentre fa campanya per la Casa Blanca l’any que ve.