Investigació als EUA

Imputació de Trump: ¿I ara què?

Imputació de Trump: ¿I ara què?

CARLOS BARRIA / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

L’expresident republicà dels EUA Donald Trump ha sigut imputat formalment per intentar revertir els resultats electorals el 2020, quan no li van ser beneficiosos i van donar la presidència al demòcrata Joe Biden. Un gran jurat de Washington considera que, entre els diferents artificis per no acatar el mandat electoral, Trump va orquestrar l’intent d’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021. L’imputat, que opta a la carrera presidencial, està acusat de conspiració, manipulació de testimonis i obstrucció d’un procediment legal. A continuació, diverses claus expliquen les repercussions d’aquesta imputació judicial en el seu futur electoral.

¿Com afecta la imputació a la campanya de Trump?

 Donald Trump té en aquests moments tres causes judicials obertes. Legalment no existeix res que li impedeixi presentar-se a les primàries republicanes de l’any vinent i presentar-se als comicis generals. Una altra cosa diferent és com afectarà aquesta tempesta judicial a la seva campanya per a les primàries del partit. Però Trump de moment continua sent el gran favorit entre els republicans. Els precedents demostren que les dues primeres imputacions no han repercutit substancialment en les seves probabilitats de convertir-se en el conservador que s’enfrontarà a Biden el 2024. Però, en aquesta ocasió, la gravetat dels fets que se li imputen –assaltar l’essència de la democràcia– podria revertir aquesta tendència.

¿Quan compareixerà Trump davant del tribunal?

Trump té prevista la seva primera compareixença davant el tribunal dijous, quan els fiscals exposaran els càrrecs que se li imputen i un jutge fixarà les condicions de la seva fiança. Hi ha la possibilitat que en aquesta mateixa compareixença l’imputat pugui declarar la seva culpabilitat o la seva innocència. El jutge fixarà llavors un calendari per a les peticions prèvies al judici i la presentació de proves, un procés que es pot allargar durant mesos. És probable que els advocats de Trump presentin una petició de sobreseïment en els pròxims mesos, però rares vegades es concedeixen en casos penals. També és probable que les dues parts presentin peticions per delimitar quines proves es permetran en el judici.

Notícies relacionades

Amb referència a la celebració del judici, no està fixada però no serà a curt termini. Un jutge establirà una data inicial, però normalment es retarda mentre les dues parts discuteixen sobre qüestions legals i revisen les proves. Trump té també l’opció d’apel·lar cada una de les decisions judicials, una opció que alentiria encara més el procés.

Les acusacions del fiscal

El fiscal, en el seu escrit, esbossa una conspiració criminal a tres parts que viola, presumptament, diversos preceptes de la secció 18 del Codi Penal dels EUA. Una conspiració per defraudar el país mitjançant l’ús de frau i engany per perjudicar, obstruir i anul·lar el mètode en el qual el Govern recull, compta i certifica els resultats de les eleccions presidencials. Conspiració per obstruir i impedir de manera corrupta la certificació dels resultats del col·legi electoral pel Congrés. I, per acabar, conspiració contra el dret a votar i que es compti el vot, que entra dins de la llei de conspiració contra els drets.