Gihadisme a l’Àsia

Almenys 35 morts per un atemptat terrorista a l’est del Pakistan

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Almenys 35 persones han mort i més de 80 han resultat ferides en una explosió ocorreguda aquest diumenge durant un acte del partit islamista més important del Pakistan, el Jamaat-e-Islami (Fazl) (JUI-F) a Jar, a la província nord-occidental de Khyber Pakhtunkhwa, segons fonts policials citades per la televisió Geo TV. Un portaveu dels serveis d’emergència, Bilal Faizi, ha explicat al diari ‘Dawn’ que hi ha cinc ambulàncies desplaçades fins al lloc i que gairebé 50 persones han sigut traslladades a l’hospital més pròxim. Faizi ha alertat que el nombre de víctimes es podria incrementar.

Les imatges de la televisió mostren ambulàncies arribant al lloc i un important contingent policial desplegat a la zona. També estan traslladant ferits fins a Timergara i Peshawar. El portaveu de JUI-F a Khyber Pakhtunkhwa, Abdul Yalil Jan, ha explicat a Geo TV que l’explosió ha tingut lloc cap a les quatre de la tarda, quan el maulana Laiq s’estava adreçant als simpatitzants de la formació. També hi eren presents el maulana Yamaludín i el senador Abdul Rashid. Entre els morts hi hauria el maulana Ziaulá, un responsable local.

El senador del JUI-F i president del Comitè d’Afers Religiosos de la Cambra alta del país, Hafiz Hamdulà, ha explicat a Geo TV que ell mateix tenia previst assistir a l’acte, però no ho ha pogut fer a causa de «compromisos personals». Un dels ferits és un càmera d’aquesta cadena de televisió pakistanesa, que ha sigut traslladat d’urgència a un hospital del baix Dir, en estat crític.

 «Condemno contundentment aquesta explosió i vull fer arribar a la gent que darrere d’això no hi ha gihad, sinó terrorisme», ha remarcat el senador. El JUI-F està liderat pel clergue Fazal ur Rehman, un dels més destacats exponents islamistes en la política del país i soci menor de la coalició del Govern.

Investigació immediata

Notícies relacionades

En la seva primera reacció a l’atac, el clergue ha exigit al primer ministre del país, Shebhaz Sharif, i al ministre principal en funcions de l’Estat, Azam Jan, una investigació immediata del succés abans de cridar a la calma els seus seguidors. Fins ara cap grup s’ha atribuït la responsabilitat del que podria tractar-se d’un atemptat amb bomba, però diversos alts càrrecs pakistanesos, com el ministre d’Exteriors i líder del Partit Popular del Pakistan (la segona formació de Govern), Bilawal Bhutto Zardari, ja han condemnat el succés com un acte de terrorisme.

La província de Khyber-Pakhtunkhwa, frontera amb l’Afganistan, és una de les més conflictives del país i és la base d’operacions dels Tehreek-e-Taliban, els coneguts com a «talibà pakistanesos», que han incrementat els seus atemptats després de donar per finalitzat l’alto el foc el novembre del 2022. El grup TTP, que difereix dels talibà afganesos en assumptes organitzatius però segueix la mateixa interpretació rigorista de l’islam sunnita, aglutina més d’una dotzena de grups de militants islamistes que operen al Pakistan, on han matat unes 70.000 persones en dues dècades de violència.