Plaga de focs

Grècia aconsegueix controlar la majoria d’incendis forestals

Grècia aconsegueix controlar la majoria d’incendis forestals

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Itàlia, amb tempestes al nord i incendis al sud

Els incendis forestals a Grècia estan àmpliament controlats, però centenars de bombers es mantenen en punts clau davant l’amenaça de forts vents, segons han declarat les autoritats aquest dissabte. «S’estan extingint focus d’incendis dispersos», ha dit a l’agència France Presse un portaveu del departament dels bombers.

El funcionari ha afegit que «no hi ha un front actiu» en els tres incendis forestals més grans a Rodes, Corfú i el centre de Grècia, on es van efectuar milers d’evacuacions, durant les últimes dues setmanes. En tot cas, més de 460 bombers van ser desplegats en aquestes tres àrees com a mesura de precaució, va dir el portaveu.

Alimentats per temperatures abrasadores, condicions seques i forts vents, els incendis van provocar caos en el pic de l’enfeinada temporada turística d’estiu a Grècia. Uns 20.000 turistes i habitants van haver de ser evacuats d’hotels i pobles de l’illa de Rodes i centenars més de Corfú i altres àrees.

Els incendis han deixat almenys cinc persones mortes i van cremar gairebé 50.000 hectàrees (123.500 acres) de bosc i vegetació, segons estimacions de l’Observatori d’Atenes. Dos pilots han mort dimarts quan els seus avions proveïts de bombes d’aigua es van estavellar mentre lluitaven contra un incendi a Eubea, mentre que tres cossos més calcinats van ser recuperats en incendis a Eubea i a prop de la zona industrial de la ciutat portuària de Volos, al centre de Grècia.

Pressió política

Els incendis han exercit pressió política sobre el govern conservador del primer ministre Kyriakos Mitsotakis, que va ser reelegit fa tot just un mes. El ministre de Protecció Ciutadana va renunciar al seu càrrec divendres després que es va saber que s’havia agafat unes vacances mentre el país lluitava contra els incendis forestals.

Notícies relacionades

Durant més de 10 dies aquest mes, Grècia va patir el que segons alguns experts és l’onada de calor més llarga registrada al juliol en les últimes dècades. Les temperatures, que van arribar als 46 °C aquesta setmana, han començat a baixar.

El servei de meteorologia nacional EMY prediu que les temperatures no pujaran per sobre dels 37 °C dissabte, però s’esperen forts vents que podrien arribar als 60 quilòmetres per hora. Croàcia, Itàlia i Portugal també van patir incendis aquesta setmana, i les flames van matar 34 persones a Algèria, sumida en una calor extrema que ha assecat la terra.