Escàndol a Colòmbia

Arresten el fill del president Gustavo Petro per blanqueig de diner

Arresten el fill del president Gustavo Petro per blanqueig de diner

EPC/ EITAN ABRAMOVICH

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Al meu fill li desitjo sort i força. Que aquests successos li forgin el caràcter i pugui reflexionar sobre els seus propis errors». El missatge del president colombià, Gustavo Petro, amaga neguit i enuig. Nicolás Petro, el seu fill, i la seva exdona, Day Vásquez, han sigut arrestats en el marc d’una causa per presumptes rentats d’actius i enriquiment il·legal. «Com a persona i pare em fa molt de mal tanta autodestrucció i que un dels meus fills passi per la presó; com a president de la República asseguraré que la fiscalia tingui totes les garanties de la meva part per procedir d’acord amb la llei». La detenció era en part esperada. No obstant, sorprèn perquè, entre altres raons, té lloc a pocs dies de complir-se un any del primer Govern d’esquerres d’aquest país, i amb el mandatari sumit enmig de complexos problemes de gestió. «Com vaig afirmar davant el fiscal general, no intervindré ni pressionaré les seves decisions; que el dret guiï lliurement el procés».

 L’escàndol es va desencadenar a principis del 2023, quan l’exdona, que també és acusada d’haver violat dades personals, va dir, en declaracions a la revista Semana, que Nicolás Petro rebia diners d’empresaris que creien contribuir amb aquestes sumes a la campanya electoral del candidat del Pacte Històric. A més d’aquesta trama picaresca, va dir que Nicolás Petro havia entaulat vincles amb personatges alhora lligats al narcotràfic i el contraban, entre ells Santander Lopesierra, conegut com l’Hombre Marlboro, que havia estat pres als Estats Units, i Alfonso el Turco Hilsaca.

L’entrevista a la publicació de Bogotà va suscitar un escàndol polític i, a més, va obrir la porta a la fiscalia per iniciar una investigació. El mateix Petro va fer la petició, el 2 de març. També va intentar recusar el fiscal Francisco Barbosa perquè s’apartés del cas. El Tribunal Suprem de Justícia el va rebutjar i el mandatari, a desgrat, va declarar que se’n prescindís. Aquest dissabte, l’exparella ha quedat «a disposició d’un jutge penal municipal amb funció de control de garanties», segons van informar les autoritats judicials.

Impacte al Govern

La notícia de l’arrest va colpejar el Govern i el mateix país. «És la primera vegada en la història de Colòmbia que és detingut el fill d’un president de la República en exercici. El procés cobra un nou rumb previ a les eleccions regionals», va assenyalar el diari de Bogotà El Tiempo. «Continuarem respectant i donant suport a la independència del poder judicial i treballant sense parar», va dir, lacònicament, el titular de la cartera judicial, Néstor Osuna. La vicepresenta, Francia Márquez, va expressar el seu suport pietós al cap d’Estat. «Com a mare i pare que he sigut per als meus fills, sé el que ens fa mal quan un fill està en situacions difícils».

Notícies relacionades

El president no va participar en la criança de Nicolás Petro. Es van retrobar «quan aquest últim ja tenia un camí polític recorregut», va recordar el diari El Espectador. Nicolás Petro acompanyava l’ascens patern des de feia cinc anys. Com a part d’aquest llinatge va guanyar un escó al Departament de l’Atlàntic, el 2019.

El 6 de juliol va negar a través d’un comunicat que la fiscalia hagués emès una ordre de captura en contra seu. Va dir que es tractava de pressions mediàtiques i rumors. Aquests, finament, es van confirmar veraços. I no només això.  D’acord amb El Tiempo, al fill del president se li acosta un altre procés i estaria relacionat amb el seu patrimoni personal. «Es començarà per esbrinar les propietats que té al seu nom, de les quals no hi ha més detalls, però que si se’n fa el rastreig i s’hi troba alguna cosa podrien ser decomissades després de demanar-ho la unitat de la fiscalia».