Ciberdelinqüència Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Blanqueig de capitals i criptomonedes

L’anonimat i la falta de regulació de les monedes digitals les converteixen en eines atractives, especialment per als grups de ciberdelinqüència que busquen ocultar l’origen il·lícit dels seus diners

2
Es llegeix en minuts
Blanqueig de capitals i criptomonedes

Epi_rc_es

Les criptomonedes han sigut objecte de controvèrsia a causa de la seva relació amb el blanqueig de capitals. L’anonimat i la falta de regulació de les criptomonedes les converteixen en eines atractives per als delinqüents i especialment els grups de ciberdelinqüència, que busquen ocultar l’origen il·lícit dels seus diners.

Alguns dels casos reals que exemplifiquen aquesta relació daten del mes de maig d’aquest any, quan es va informar que la màfia russa estava utilitzant criptomonedes per blanquejar actius a Colòmbia. En aquest entramat criminal hi ha una presumpta comercialització de criptomonedes en relació amb el blanqueig d’actius. Un mes abans, el febrer del 2023, la cúpula directiva de la plataforma de criptomonedes Bitzlato va ser detinguda al nostre país per la seva presumpta implicació en casos de blanqueig de capitals. La Guàrdia Civil va afirmar que Bitzlato oferia als seus clients l’anonimat en les seves transaccions amb criptomonedes, fet que incompleix sense lloc a dubte una de les normes de prevenció del blanqueig de capitals.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les criptomonedes s’utilitzen en transaccions il·lícites arreu del món, en delictes tals com la compra de drogues, armes i cobrament de serveis de ciberdelinqüents en mercats negres ‘online’. Espanya i Colòmbia no són els únics països que ho pateixen. A Mèxic, un grup criminal va ser detingut a l’investigar l’origen de les transaccions d’un usuari que mirava de blanquejar milers de dòlars provinents d’activitats il·lícites i que els grups del crim organitzat a Llatinoamèrica, inclosos els poderosos càrtels de Sinaloa i Jalisco Nova Generació (CJNG), estan fent actualment.

El febrer del 2022, es va detenir els autors d’una operació de blanqueig de bitcoin valorada en més de 4.500 milions de dòlars. Aquesta operació va involucrar la utilització de 119.000 bitcoins, probablement l’operació policial més gran coneguda fins al moment. Aquests casos demostren com les criptomonedes poden ser utilitzades com a eines per al blanqueig de capitals, a causa del seu anonimat i falta de regulació, tot i que per descomptat no s’ha de criminalitzar l’ús d’aquestes monedes i relacionar-les amb activitats il·legals. No obstant, a causa de les característiques esmentades, les criptomonedes poden ser utilitzades com a eines per portar a terme activitats il·legals d’aquest tipus.

Notícies relacionades

Considero molt necessari que s’estableixin mesures regulatòries que permetin prevenir i detectar el blanqueig de capitals a través de criptomonedes. Fer servir tecnologies com les ‘cobwebs’ beneficia la detecció del blanqueig de capitals amb criptomonedes al proporcionar tecnologia avançada, com l’anàlisi de grafs i l’aprenentatge automàtic, per identificar patrons sospitosos i relacions ocultes que puguin indicar activitats il·lícites. Això ajuda a millorar la detecció i prevenció del blanqueig de capitals en el context de les criptomonedes.

La Unió Europea ha aprovat noves regulacions per prevenir el blanqueig de capitals a través de criptomonedes, incloent-hi la creació d’un registre públic de proveïdors de serveis de criptoactius que incompleixen la normativa i operen a la UE sense autorització.