EUA

Donald Trump, objectiu formal en la investigació federal sobre l’assalt al Capitoli

L’expresident i candidat republicà assegura que va rebre una carta del fiscal especial Jack Smith

Especial multimèdia: Donald Trump, contra les cordes de la justícia

Donald Trump, objectiu formal en la investigació federal sobre l’assalt al Capitoli
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El setge legal al voltant de Donald Trump continua estrenyent-se, ara per les seves accions qüestionant la integritat de les eleccions del 2020 en una campanya per intentar revertir el resultat d’aquests comicis i impedir la transferència pacífica de poder que va acabar amb l’assalt al Capitoli. Així ho ha confirmat el mateix Trump a la seva xarxa social aquest dimarts, al publicar que ha rebut una carta del fiscal especial Jack Smith informant-lo que és un objectiu en aquesta investigació federal.

La missiva de Smith, que ja va imputar amb 37 càrrecs pel cas dels documents classificats l’expresident dels Estats Units i actual favorit per aconseguir la nominació republicana per al 2024, la va rebre Trump diumenge a la nit, segons ha escrit a Truth Social. I tot i que no significa que hagi sigut imputat, malgrat que ell ha escrit que «gairebé sempre significa arrest i imputació», aquestes cartes normalment apunten que s’han recopilat prou proves per vincular a un crim el receptor.

Habitualment també aquestes cartes donen l’opció de testificar o presentar proves davant el gran jurat que estudia el cas. A jutjar pel missatge de Trump té per fer-ho fins dijous o divendres (quatre dies des de diumenge) però s’espera que declini la invitació, com ja va fer en el cas dels documents classificats. Llavors la carta la va rebre el 19 de maig, els seus advocats es van reunir amb representants del Departament de Justícia el 5 de juny i la imputació formal va arribar tres dies després.

Insults i notícies falses

En un llarg missatge on ha tornat a insultar Smith com a «dement», Trump ha reiterat aquest dimarts la seva acusació que es tracta d’«una caça de bruixes» que assegura que és «interferència electoral». Ha defensat, així mateix, el seu «dret» «sota la Constitució» de protestar els resultats de 2020. «Estic totalment convençut que va ser una elecció manipulada i robada», ha escrit Trump, que en el pla polític va superar gràcies als senadors republicans el segon ‘impeachment’, que se li va obrir pel seu paper en la insurrecció.

Els seus esforços per evitar la transferència pacífica del poder, les pressions al llavors vicepresident Mike Pence per impedir la certificació de Joe Biden, o la potencial trama ordida amb almenys set estats per enviar falsos electors han estat, no obstant, en el focus de la investigació de Smith. I dotzenes de testimonis han sigut interrogats pels fiscals del seu equip o davant algun dels almenys dos grans jurats davant els quals s’ha presentat el cas. Entre els convocats hi ha hagut desenes d’antics assistents de Trump i càrrecs electorals dels estats amb falsos electors, el seu gendre i assessor Jared Kushner i l’exvicepresident Pence. Els fiscals també han interrogat Rudy Giuliani.

Si arriba aquesta segona imputació federal per a Trump se sumarà a l’estatal que enfronta també a Nova York pel cas dels pagaments per silenciar Stormy Daniels, pel qual el fiscal Alvin Bragg li va imputar 34 càrrecs. Tant en aquest cas com en el dels documents s’ha declarat «no culpable». I aquest dimarts precisament se celebra una vista a Florida, en el cas dels documents, on els advocats de l’expresident tractarà de posposar el procés fins després de les eleccions del 2024.

Trump a més està pendent d’una potencial imputació a Geòrgia, on la fiscalia estudia si va interferir per mirar de revertir la victòria de Biden en l’estat, un cas en el qual s’esperen novetats i possibles càrrecs aquest estiu.

La campanya

La Casa Blanca ha rebutjat fer comentaris però la notícia ha sacsejat de nou la campanya electoral. I ha mostrat també una altra vegada el tancament de files rere el president de pesos pesants del partit i dels seus més fidels aliats. Kevin McCarthy, president de la Cambra baixa, i el republicà amb més poder actualment als EUA, ha vinculat l’enviament de la carta a enquestes en les quals Trump ha millorat els seus números en un potencial duel amb Biden i, sense cap prova, ha acusat l’Administració del demòcrata d’«utilitzar com a arma el govern per perseguir el principal oponent».

És la mateixa idea que han llançat diversos congressistes. I la radical Marjorie Taylor Greene ha arribat a dir que els EUA són «pitjors que Rússia, pitjors que la Xina».

Ron DeSantis, principal rival de Trump en la guerra intestina republicana, ha fet equilibrismes per reaccionar a la notícia. Ha mostrat la seva opinió que Trump «hauria d’haver sortit amb més contundència» quan va començar a veure’s l’assalt al Capitoli, recordant que es va mostrar que «era a la Casa Blanca i no va fer res mentre passaven les coses». Però també ha dit que «intentar criminalitzar això és un tema completament diferent». El governador de Florida, a més, ha assegurat que hi ha «un costat constantment intentar posar l’altre a la presó».

Notícies relacionades

També Vivek Ramaswamy ha sigut una mica més tebi que en el passat en la seva defensa de Trump, i ha dit que personalment «hauria pres decisions molt diferents» aquell dia, però també ha defensat que «una mala decisió no és un crim».

Nikki Haley, que va ser ambaixador davant l’ONU per a Trump, ha expressat cert fàstic amb els problemes legals de l’expresident a l’assegurar «no podem continuar lidiant amb aquest drama». I una vegada més la crítica més contundent ha arribat de l’exgovernador d’Arkansas Asa Hutchinson. «Les víctimes del 6 de gener van ser la nostra democràcia, el nostre estat de Dret i els agents de la policia del Capitoli que van treballar per protegir-lo», ha escrit el candidat en un comunicat, on ha reiterat la seva petició a Trump que abandoni la carrera.