Comicis al novembre

Cau el govern dels Països Baixos per discrepàncies internes sobre la política migratòria

El primer ministre, Mark Rutte, va anunciar la dimissió del seu Executiu de coalició per discrepàncies «insuperables» sobre l’estratègia per contenir el flux de refugiats

PRIMERA RUEDA DE PRENSA DE MARK RUTTE COMO PRIMER MINISTRO DE HOLANDA

PRIMERA RUEDA DE PRENSA DE MARK RUTTE COMO PRIMER MINISTRO DE HOLANDA / PHIL NIJHUIS

3
Es llegeix en minuts

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, va anunciar la dimissió del seu Govern de coalició a causa de discrepàncies «insuperables» sobre l’estratègia per contenir el flux de refugiats que ingressa al país. La comissió electoral va anunciar que les eleccions tindran lloc a mitjans de novembre.

Rutte, el cap de govern que més temps ha ocupat el càrrec als Països Baixos, no va deixar clar si s’hi presentarà. Feia dies que el governant, anomenat «tefló» per la seva capacitat de resistir al poder 12 anys malgrat els escàndols, negociava un acord amb els seus socis, però no ha tingut èxit. «Aquesta nit, desgraciadament, hem arribat a la conclusió que les discrepàncies eren insuperables. Per aquesta raó, presentaré pròximament la meva dimissió al rei en nom de tot el Govern», va declarar en roda de premsa.

El Govern va assenyalar posteriorment que la dimissió va ser presentada davant el monarca, que avui rebrà el primer ministre al palau Huis ten Bosch, a la Haia, residència de la família reial.

Forces

En la roda de premsa, Rutte va indicar que tenia «forces» per presentar-se a un cinquè mandat, però que primer ho havia de «reflexionar». «El Govern no va arribar a un acord sobre les mesures a adoptar per contenir l’afluència de sol·licitants d’asil», de manera que «s’ha acabat el Govern Rutte IV», va afirmar amb referència al seu quart mandat com a primer ministre. Rutte, del partit Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD, centredreta), volia que els altres tres partits de la coalició governamental instauressin un sistema de quotes per limitar el nombre de nens procedents de zones de conflicte susceptibles d’obtenir asil als Països Baixos. 

El Govern va enfrontar l’any passat un important escàndol sobre la gestió dels centres d’acollida de refugiats, sobrepoblats fins al punt que en un d’ells hi va haver centenars de persones forçades a dormir al ras. La proposta de Rutte era restringir el nombre de reunificacions de nens amb els seus familiars refugiats, ja establerts als Països Baixos (200 cada mes), i va amenaçar de dissoldre el gabinet si els seus aliats no ho aprovaven, van indicar mitjans neerlandesos.

Però el partit conservador Unió Cristiana, que va aportar a Rutte el suport de l’electorat protestant del centre del país, es va oposar radicalment a aquest pla per les seves conviccions religioses. Tampoc va recolzar la iniciativa la formació D66, de centreesquerra. «La família i que els nens creixin amb els seus pares és un valor fonamental per a nosaltres», va dir la ministra encarregada de combatre la pobresa i membre d’Unió Cristiana, Carola Schouten.

Negociacions intenses

Notícies relacionades

Aquests tres partits, juntament amb el CDA, de centredreta, van mantenir negociacions fins a altes hores de la nit de dijous, però no van arribar a un compromís. Rutte posa fi així al seu quart mandat des de la primera vegada que hi va entrar, en funcions, l’octubre del 2010. Aquest últim mandat es va iniciar el gener del 2022 amb una coalició que va trigar nou mesos a constituir-se després de les eleccions de març del 2021.

El final del seu tercer mandat va ser provocat per un escàndol relacionat amb les subvencions familiars. Segons els mitjans, Rutte busca, amb l’actual dissolució del gabinet, estalviar energies per entaular una lluita amb una ala del seu partit que defensa una línia més dura en matèria de política migratòria i d’acollida de refugiats. Des que va arribar al poder, Rutte i la seva formació de dreta liberal van haver de competir i aguantar la pressió de diversos partits d’extrema dreta ferotgement contraris a la immigració.