Festivitat de rècord

Gairebé 2 milions de musulmans tornen a celebrar la peregrinació a la Meca

Gairebé 2 milions de musulmans tornen a celebrar la peregrinació a la Meca

ASHRAF AMRA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Per fi centenars de milers de musulmans tornen del tot a la normalitat. Fins ara, més d’1,8 milions de pelegrins de tots els racons del món s’han congregat a la ciutat sagrada saudita de la Meca per complir un dels cinc pilars sagrats de l’islam. Tot musulmà que s’ho pugui permetre físicament i econòmicament ha de fer el pelegrinatge fins a la terra del profeta Mahoma. Per primera vegada i malgrat les altes temperatures, que superen els 45 graus, s’esperen números comparables als que hi havia durant la pandèmia.

La calor no els ha aturat i aquest dimarts milers de musulmans han marcat el punt espiritual més alt de la peregrinació al passar el dia resant a la mont Arafat. Aquí, els pelegrins han envoltat la Kaaba, cap a on orienten sempre la seva pregària per ser el lloc més sagrat de l’islam. Les autoritats saudites esperen el «pelegrinatge més gran de la història» al relaxar per complet les restriccions per la pandèmia de coronavirus, vigents des del 2020. Es preveu que el nombre de pelegrins superi el rècord de 2,5 milions de musulmans, quan es vagin ajuntant més fidels saudites. 

«Els dies més bonics de la meva vida»

Malgrat les temperatures, els visitants han experimentat una experiència religiosa inigualable. Més a prop de Déu que mai, el hajj, segons l’Alcorà, esborra tots els seus pecats i els força a conviure de prop amb altres musulmans de tot arreu. L’Abdelazim, egipci de 65 anys, en feia 20 que estalviava per pagar els 6.000 dòlars que necessitava per portar a terme la peregrinació. «Estic vivint els dies més bonics de la meva vida», ha dit a AFP des de terra sagrada. Per als iemenites, també està sent una edició especialment significativa ja que, per primera vegada des del 2016, han pogut arribar amb avió per fer el hajj, una fita que els ha insuflat esperança després d’anys de guerra civil.

Les autoritats saudites estan preparades per a qualsevol imprevist després de les tragèdies ocorregudes les dècades dels 90 i els 2000. Centenars de pelegrins van morir en estampides durant el ritual de lapidació simbòlica del diable. Les inversions milionàries per preservar aquests llocs sagrats i fer-los més segurs els han proveït d’una xarxa ampliada de ponts per als vianants massius. Durant aquesta temporada, el principal enemic és la calor. Per això, més de 32.000 treballadors de la salut han sigut desplegats, amb milers d’ambulàncies, per tractar casos d’insolació, deshidratació i esgotament. El Ministeri de Salut ha informat aquest dimarts a la nit que ja havia tractat 287 casos. 

Casa de Saüd

Notícies relacionades

Durant la jornada d’aquest dimecres, els musulmans de tot el món celebren l’Eid a l’Adha o la Festa del Sacrifici. En aquesta alegre ocasió, es porten a terme sacrificis de xais i vaques, i la seva carn es reparteix entre els pobres. La festa commemora la voluntat d’Ibrahim de sacrificar el seu fill Ismael per mandat de Déu. En les tradicions cristiana i jueva, Abraham està disposat a sacrificar el seu altre fill, Isaac. El príncep hereu Mohamed bin Salman, el governant de facto del regne saudita, ha viatjat fins a la Meca aquest dimarts per supervisar la peregrinació al mont Arafat, on el profeta Mahoma va pronunciar el seu últim sermó fa 1.400 anys.

Per al Govern saudita, acollir la peregrinació de milions de musulmans no només és una important font d’ingressos, sinó que suposa una de les seves principals vies de legitimitat. La Casa de Saüd, que governa el regne des del segle XVIII, neix amb el desig d’unificar la península aràbiga i promoure el wahhabisme, una visió de l’islam que consideren més pura i simple tot i que menys tolerant. Més de 20.000 autobusos han sigut desplegats i els trens han funcionat a plena capacitat per fer d’aquest moment tan significatiu una experiència inoblidable per a 2 milions de musulmans.