Investigació per presumptes irregularitats

La policia registra la seu de les olimpíades de París 2024

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

La policia registra la seu de les olimpíades de París 2024
La policia registra la seu de les olimpíades de París 2024

/

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Les forces de seguretat franceses han portat a terme aquest dimarts diversos registres en seus i institucions vinculades als Jocs Olímpics de París 2024, inclosa la seu del comitè d’organització (COJO) i la societat d’entrega d’obres olímpiques (Solideo), segons ha indicat la Fiscalia Nacional Financera (PNF) a l’Agence France-Presse (AFP). Confirmant parcialment una informació de France Télévisions, el ministeri públic ha precisat que els registres formen part de dues investigacions preliminars obertes el 2017 i el 2022 per presumpta malversació de fons i favoritisme en la concessió de contractes relacionats amb l’organització dels Jocs.

El COJO havia indicat abans a l’AFP que un registre estava sent realitzat a la seva seu, a Saint-Denis, a prop de la capital francesa, sense precisar-ne el motiu. A catorze mesos dels Jocs, el COJO «col·labora plenament amb els investigadors per facilitar les seves investigacions», ha afegit el comitè. El COJO està constituït en forma d’associació. El Tribunal de Comptes segueix de prop la seva activitat i ha de publicar un informe pròximament.

Segons una font pròxima a la investigació, els registres van a càrrec de l’OCLCIFF (Oficina Central de Lluita contra la Corrupció i les Infraccions Financeres i Fiscals) i la BRDE (Brigada Financera de la Policia Judicial Parisenca), ha informat la mateixa font.

Presumptes irregularitats

Notícies relacionades

L’abril del 2021, dos informes de l’Agència Francesa Anticorrupció (AFA) sobre l’organització dels Jocs, dels quals l’AFP va tenir coneixement, van advertir d’«un risc de faltes a la probitat» i «conflictes d’interès» que podrien perjudicar la imatge d’«exemplaritat» als Jocs Olímpics que aspira a projectar el president del Comitè d’Organització, Tony Estanguet.

Aquests dos informes inicials entregats a principis del 2021, dels quals la publicació ‘Le Canard Enchaîné’ es va fer ressò fa gairebé un mes, estan centrats en el COJO i Solideo, la societat pública encarregada de la construcció de les infraestructures dels Jocs. Els inspectors de l’AFA van estimar que el procés general relatiu a la contractació és «imprecís i incomplet», i assenyalen que existeixen «de vegades situacions de potencials conflictes d’interès no controlats».

Temes:

París