Guerra a l’est d’Europa

Una delegació de líders africans visita Ucraïna per mirar de mediar en el conflicte amb Rússia

Una delegació de líders africans visita Ucraïna per mirar de mediar en el conflicte amb Rússia

Alina Smutko / Reuters

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una delegació de líders de països africans encapçalada pel president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, ha arribat aquest divendres a la capital ucraïnesa en el marc d’un viatge en què intentaran mediar per posar fi a la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, desfermada el febrer de 2022. La presidència sud-africana ha confirmat en un missatge a la xarxa social Twitter que Ramaphosa ha arribat amb tren a la capital ucraïnesa i ha sigut rebut per l’enviat especial d’Ucraïna per a l’Àfrica i el Pròxim Orient, Maksim Subhk, i l’ambaixador sud-africà a Ucraïna, Andre Groenewald.

La delegació està, a més, integrada pels presidents del Senegal, Macky Sall; Zàmbia, Hakainde Hichilema; i Comoros, Azali Assoumani, que és, a més, el president de torn de la Unió Africana (UA); així com el primer ministre egipci, Mustafa Madbuli, i un representant del Govern d’Uganda, després que el president, Yoweri Museveni, hagi cancel·lat el viatge al donar positiu en coronavirus.

Així mateix, la República del Congo ha enviat un representant després que el president del país, Denis Sassou-Nguesso, afirmés que les condicions no són les adequades «per a un diàleg pacífic i constructiu» a causa que la contraofensiva ucraïnesa «planteja riscos per a la sostenibilitat de l’acord de cereals, que és molt important per a l’Àfrica».

Reunió amb Zelenski

Notícies relacionades

Està previst que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, rebi durant la jornada els membres de la delegació, que viatjarà dissabte a la ciutat russa de Sant Petersburg per continuar els seus contactes, que inclouran una trobada amb el mandatari de Rússia, Vladímir Putin.

En aquest sentit, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha confirmat aquest mateix divendres en declaracions a la cadena de televisió Rússia 1 que la trobada tindrà lloc dissabte per abordar la proposta de pau preparada pels líders africans, tal com ha recollit el diari rus ‘Izvéstia’.