Telecomunicacions

Brussel·les demana restringir o excloure Huawei i ZTE de les xarxes 5G a la UE

Brussel·les demana restringir o excloure Huawei i ZTE de les xarxes 5G a la UE
3
Es llegeix en minuts

La Comissió Europeava instar els estats membres que encara no han aplicat les seves recomanacions per fer front de forma «eficaç i ràpida» als riscos que plantegen certs proveïdors de 5G que ho facin «sense demora» i, en aquest sentit, va considerar «justificades» les decisions adoptades per alguns per «restringir o excloure» les xineses Huawei i ZTE de les seves xarxes.

«De conformitat amb aquestes decisions, i sobre la base d’una àmplia gamma d’informació disponible, la Comissió considera que Huawei i ZTE representen, de fet, riscos substancialment més grans que altres proveïdors de 5G», va afirmar l’Executiu comunitari en un comunicat.

Per això, Brussel·les va apressar els estats membres que encara no han aplicat les recomanacions perquè les adoptin «amb urgència» i va avançar que, en el seu cas, prendrà «mesures per evitar l’exposició de les seves comunicacions corporatives a les xarxes mòbils utilitzant Huawei i ZTE com a proveïdors».

En aquest sentit, prendrà les mesures de seguretat pertinents per no adquirir nous serveis de connectivitat que depenguin d’equips d’aquests proveïdors i treballarà amb els estats membres i els operadors de telecomunicacions per assegurar-se que aquests proveïdors s’eliminin progressivament dels serveis de connectivitat existents dels llocs de la Comissió.

Brussel·les també pretén reflectir aquesta decisió en tots els programes i instruments de finançament de la UE pertinents.

Gran preocupació

I és que, en la seva comunicació d’avui, la Comissió remarca la seva «gran preocupació» pels riscos que plantegen determinats proveïdors d’equips de comunicacions de xarxes mòbils per a la seguretat de la Unió, com el gegant Huawei i el seu competidor més petit ZTE.

Són decisions adoptades després del segon informe de progrés sobre la implementació de la «caixa d’eines» de la UE sobre ciberseguretat 5G publicat avui i presentat a Brussel·les pel comissari de Mercat Interior, Thierry Bretón.

A més dels progressos assolits, el segon informe de progrés de la «caixa d’eines» sobre ciberseguretat 5G, que Brussel·les va llançar el gener del 2020, recull una llista de recomanacions, entre les quals la de no permetre als operadors identificats com de risc que instal·lin nous equips i retirar els existents en el «termini més breu possible».

Arma contra els nostres interessos

«Hem sigut capaços de reduir o eliminar la nostra dependència en altres sectors com l’energètic en un temps rècord, quan molts pensaven que era impossible. La situació amb 5G no hauria de ser diferent: no podem donar-nos el luxe de mantenir dependències crítiques que podrien convertir-se en una ‘arma’ contra els nostres interessos», va remarcar Bretón.

El comissari francès va advertir que no fer-ho «seria una vulnerabilitat massa crítica i un greu risc per a la nostra seguretat comuna», per la qual cosa va reclamar «a tots els estats membres i operadors de telecomunicacions que prenguin les mesures necessàries sense més retard», atesa la importància de la infraestructura de connectivitat per a l’economia digital i la dependència de molts serveis crítics de les xarxes 5G.

L’informe, que incorpora recomanacions del Tribunal de Comptes Europeu, assenyala que 24 estats membres han adoptat o estan preparant mesures legislatives que atorguen a les autoritats nacionals els poders per realitzar una avaluació dels proveïdors i emetre restriccions.

D’aquests, 10 estats membres han imposat ja restriccions i tres més estan treballant actualment en la implementació de la legislació nacional pertinent. Bretón va refusar identificar els tres estats membres que encara no han pres mesures.

Feina per fer

Notícies relacionades

«Si bé alguns estats membres han fet progressos, l’informe d’avui mostra que encara no som on hem de ser», va assenyalar, per la seva banda, la vicepresidenta executiva encarregada de Competència i Digital, Margrethe Vestager, en el comunicat. I el vicepresident comunitari, Margaritis Schinas, va afegir que «identificar i restringir l’accés als proveïdors de 5G d’alt risc és vital per segellar la infraestructura de la Unió de la Seguretat».

Aquestes recomanacions arriben a pocs dies que la Comissió Europea presenti una nova estratègia sobre seguretat econòmica de la UE, prevista en principi per a la setmana vinent, i a dues setmanes que els líders europeus discuteixin les relacions entre el bloc i la Xina en la cimera del Consell Europeu.