Telecomunicacions

Brussel·les aprova que Espanya destini 680 milions al desplegament de 5G en zones rurals

Brussel·les aprova que Espanya destini 680 milions al desplegament de 5G en zones rurals
1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea va donar aquest dijous llum verda al pla d’Espanya per invertir 680 milions en ajudes públiques procedents del fons de recuperació en el desplegament d’equips i infraestructures de xarxes 5G en zones rurals del país, va informar la institució en un comunicat.

L’objectiu del programa és garantir a usuaris de zones «insuficientment ateses» una disponibilitat àmplia de xarxes d’alt rendiment que prestin «serveis d’accés a unes comunicacions electròniques fiables i d’alta qualitat que satisfacin les seves necessitats actuals i futures».

Les ajudes estaran dirigides a zones espanyoles amb una població inferior a 10.000 habitants que no tinguin inversions actuals o previstes en xarxes 4G amb velocitats de descàrrega d’almenys 50 megabits per segon (Mbps).

Les xarxes autònomes de 5G desplegades amb aquestes ajudes europees recolzaran l’oferta de «serveis innovadors» en aquestes àrees en àmbits com la salut digital, l’agricultura intel·ligent, la indústria digitalitzada, la conducció autònoma o els serveis de núvol en línia.

Per a això, les transferències procedents del fons europeu finançaran la instal·lació d’equips i infraestructures i la prestació de serveis autònoms de banda ampla mòbil 5G amb velocitats de càrrega i descarrega d’almenys 100 Mbps i 5 Mbps, respectivament.

El suport públic agafarà la forma de subvencions directes a operadors de telecomunicacions i les ajudes podran concedir-se fins al 31 de desembre del 2025, amb l’objectiu que les xarxes mòbils 5G entrin en funcionament «com a molt tard el febrer del 2026». L’import màxim serà l’equivalent al 90% dels costos subvencionables per beneficiari.

En la seva anàlisi, la Comissió Europea va concloure que el règim d’ajudes públiques és «necessari i proporcionat» per «reparar una deficiència de mercat» com és l’«absència de xarxes de comunicacions mòbils d’alt rendiment en regions remotes o escassament poblades».

Notícies relacionades

D’altra banda, l’Executiu comunitari va valorar que aquest pla d’ajudes té un «efecte incentivador», en el sentit que «facilitarà el desplegament d’equips i infraestructures que els operadors privats no han desplegat ni desplegaran».

Finalment, Brussel·les considera que inclou «prou salvaguardes» per «garantir que els falsejaments indeguts de la competència siguin limitats i que les ajudes no alterin les condicions dels intercanvis comercials de forma contrària a l’interès comú», en especial a través d’un procediment de selecció dels beneficiaris «obert, transparent i no discriminatori».