Immigració irregular

Von der Leyen, Rutte i Meloni viatgen junts a Tunísia per avançar en un futur acord

Von der Leyen, Rutte i Meloni viatgen junts a Tunísia per avançar en un futur acord

REMO CASILLI / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, viatjarà diumenge a Tunísia, acompanyada dels primers ministres dels Països Baixos i Itàlia, Mark Rutte i Giorgia Meloni, per abordar les diferents facetes de la relació bilateral i un ampli futur acord en un moment en què la migració des d’aquest país cap a la Unió Europea ha augmentat.

Els tres dirigents europeus es reuniran amb el president del país nord-africà, Kaïs Saïed, i «les converses se centraran en la relació bilateral entre la Unió Europea i Tunísia», va anunciar aquest dijous el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer. «Un acord de cooperació en matèria d’economia, energia i migració centrarà les converses», va afegir.

Ara bé, «el fet que es faci el viatge no significa que hi hagi un acord amb Tunísia», sinó que amb el president tunisià «hi haurà una discussió sobre els diversos aspectes» de les relacions i la cooperació entre la UE i Tunísia, va precisar el portaveu de l’Executiu comunitari. No obstant, va destacar que «hi ha un diàleg constructiu» sobre Tunísia i així ho demostra, va dir, «el fet que la presidenta Von der Leyen serà amb Meloni» en aquest viatge.

Diàleg constructiu

«El fet que la presidenta de la Comissió vagi a Tunísia acompanyada d’aquests dos caps de Govern que he esmentat és en si mateix un senyal que s’està entaulant un diàleg constructiu amb les autoritats italianes», va incidir Mamer. I, tot seguit, va advertir: «No he dit que arribarem a un acord durant aquest viatge. He dit que les converses sobre un acord serien al centre d’aquest viatge».

«Evidentment, les nostres relacions bilaterals amb Tunísia són antigues i molt estretes. En efecte, aquestes relacions tenen tota una sèrie de dimensions. L’objectiu d’aquest viatge és precisament poder abordar les diferents facetes de la nostra relació bilateral amb Tunísia en un marc ben estructurat, que és el de l’acord que he esmentat en el meu anunci», va clarificar el portaveu comunitari.

Meloni va fer dimarts una breu visita de quatre hores a Tunísia per abordar amb Saïed dos temes que apressen el seu Executiu: el repunt d’arribades de migrants a les seves costes durant aquest últim any i les negociacions amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per rebre un nou préstec de 1.900 milions de dòlars.

La dirigent italiana va defensar llavors un suport «total» i «pragmàtic» al president tunisià, que inclou l’àmbit de la lluita contra la migració irregular així com finançament i oportunitats «importants» sobre les quals està treballant Brussel·les, i va avançar que tornaria «aviat» al país amb Von der Leyen.

Notícies relacionades

Segons dades del Govern italià, durant els cinc primers mesos del 2023 van arribar a les seves costes prop de 50.000 persones– un 155% més que durant el mateix període de l’any passat–, de les quals més de la meitat van partir des de Tunísia.

Aquest augment de la migració està en part esperonada per la crisi que pateix el país nord-africà. 

Temes:

Tunísia