Dades de Frontex

Les arribades d’immigrants a la UE pel Mediterrani central marquen un nou rècord

  • La mort s’atrinxera en la ruta migratòria tunisiana cap a Itàlia

Les arribades d’immigrants a la UE pel Mediterrani central marquen un nou rècord

ORIETTA SCARDINO / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les últimes estadístiques de l’agència europea de fronteres (Frontex) tornen a confirmar una cosa de la qual Brussel·les és conscient des de fa mesos i a la qual ja apuntaven les previsions de fa un mes: que la ruta del Mediterrani central s’ha convertit en la principal porta d’entrada a la Unió Europea per a milers i milers d’immigrants procedents del nord de l’Àfrica. Només en els quatre primers mesos de l’any, entre gener i abril, el nombre de persones que van intentar entrar-hi de forma irregular per aquesta perillosa via va assolir les 42.165 persones, quatre vegades més que les registrades en els quatre primers mesos de l’any passat i la meitat de totes les arribades a la UE.

Entre gener i abril les autoritats frontereres van detectar un total de 80.700 arribades irregulars a la Unió Europea, un 30% més que fa un any i la xifra més elevada del període analitzat des del 2016, segons les estimacions preliminars de l’agència. En el cas del Mediterrani central, la xifra difosa suposa quadruplicar el nombre d’arribades registrada en el mateix període de l’any anterior, el més elevat des que Frontex va començar a obtenir dades el 2009. Només a l’abril van arribar per aquesta ruta 14.474 persones.

Segons adverteix Frontex, els grups delictius que es dediquen al contraban de persones utilitzen cada vegada més embarcacions metàl·liques improvisades, que es munten precipitadament poques hores abans de partir, i sovint els pesquers remolquen aquestes embarcacions metàl·liques fins a l’illa italiana de Lampedusa, la seva principal destinació. No ho diu Frontex en la seva anàlisi, però molts dels immigrants que arriben surten ara de Tunísia.

Cauen la resta de rutes

La comparativa de Frontex, que manté 2.400 agents en operacions de control de fronteres, també confirma que mentre que creixen les arribades pel Mediterrani central, el nombre de persones que intenten arribar a través d’altres rutes d’entrada descendeix. És el cas dels Balcans occidentals, que travessen països com Sèrbia i Bòsnia fins a Hongria i Croàcia, per on van entrar 22.546 persones en els quatre primers mesos de l’any (7.140 persones a l’abril) tot i que la xifra suposa una reducció del 21% respecte al mateix període de l’any passat. Frontex atribueix el descens al reforç dels controls fronterers, particularment a Hongria.

Notícies relacionades

També haurien caigut un 31% les arribades a través del Mediterrani oriental, un 47% les arribades a través de les illes Canàries i un 15% a través de Ceuta i Melilla i la Península. En el cas de la ruta de l’Atlàntic, les noves xifres situen el nombre d’arribades entre gener i abril en 3.422 (1.203 a l’abril) i en 2.876 (830 a l’abril) les arribades a través de la ruta del Mediterrani occidental. Des d’inicis d’any, la nacionalitat siriana va tornar a ser la que amb més freqüència es detecta, amb un 17% del total en totes les rutes migratòries, tot i que el seu nombre ha anat disminuint majoritàriament en els últims mesos en favor dels nacionals de països subsaharians. 

Per exemple, el nombre d’ivorians es van multiplicar per vuit i les detencions de ciutadans de Guinea es van quintuplicar. En canvi, les detencions de ciutadans afganesos van descendir una mica més de la meitat. En el cas de la ruta migratòria cap a Espanya, les principals nacionalitats detectades són la del Marroc, Costa d’Ivori i el Senegal en el cas de les Canàries i el Marroc, Algèria i Guinea en el cas del Mediterrani occidental.