Condemnat a la presó

El TEDH condemna Rússia per no investigar de manera adequada l’enverinament de Navalni

El TEDH condemna Rússia per no investigar de manera adequada l’enverinament de Navalni

MAXIM SHEMETOV / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Rússia per no haver volgut portar a terme una investigació judicial pertinent per aclarir les denúncies de l’opositor Aleksei Navalni d’haver sigut enverinat amb un agent neurotòxic, l’agost de 2020, per raons polítiques.

En la seva sentència publicada aquest dimarts, els jutges europeus remarquen que la investigació preliminar que van portar a terme les autoritats russes no va ser objecte de cap control ni va permetre a Navalni estar associat per fer valer els seus drets.

Al seu parer, el caràcter purament preliminar d’aquesta investigació, que va descartar des del principi qualsevol enverinament, així com la negativa a iniciar un procediment penal per verificar les al·legacions de l’opositor, mostren, al seu parer que, no es va voler verificar si hi va haver un mòbil polític i si hi van estar implicats agents de l’Estat.

És a dir, que Rússia va violar l’article 2 del Conveni Europeu de Drets Humans sobre la protecció del dret a la vida perquè no va portar a terme una investigació que pogués considerar-se efectiva i haurà de pagar 40.000 euros a Navalni en concepte de danys morals.

Competència sobre Rússia

Però difícilment es complirà, tenint en compte que Moscou ha trencat tots els ponts amb el Consell d’Europa, del qual forma part el Tribunal d’Estrasburg, des que va ser-ne expulsat el març del 2022 com a conseqüència de la invasió a Ucraïna.

Com fixen els tractats, el TEDH té competència per examinar tots els casos sobre Rússia referits a fets ocorreguts fins a sis mesos després de la seva expulsió, tot i que es presentin en el futur.

En l’origen d’aquest assumpte hi ha la intoxicació que va patir Navalni el 20 d’agost del 2020, quan volava des de Sibèria en direcció a Moscou i que el va fer perdre el coneixement.

La tripulació de l’avió va decidir desviar-se i aterrar d’urgència a la ciutat d’Omsk perquè pogués rebre assistència mèdica.

Tot i que els representants del polític, conegut per ser un dels més crítics amb el president rus, Vladímir Putin, van reclamar una instrucció penal per les seves sospites d’un enverinament, l’institut forense ràpidament va concloure que no havia detectat cap substància sospitosa.

Vigilat pels serveis secrets

Dos dies després de la seva hospitalització a Omsk, gràcies a una iniciativa internacional, Navalni va ser evacuat a Berlín, on va poder ser tractat en un altre hospital.

El 2 de setembre, el Govern alemany va anunciar que els tests toxicològics que se li havien fet demostraven de manera inequívoca que havia ingerit un agent de tipus Novitxok, conegut per haver sigut desenvolupat per investigadors de l’antiga Unió Soviètica i haver sigut utilitzat, per exemple, al Regne Unit contra Serguei Skripal, un antic espia rus que es va passar a l’oest.

Els resultats van ser confirmats més tard de forma independent per tres laboratoris especialitzats: a França, a Suècia i per l’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques.

Notícies relacionades

Al desembre del 2020, el col·lectiu de periodistes Bellingcat i el diari en línia ‘The Insider’ van revelar que des del 2017 Navalni estava sent objecte de vigilància per part dels serveis secrets russos, el conegut FSB, i que els agents implicats en el seu control eren especialistes en substàncies químiques tòxiques.

El representant de Navalni va sol·licitar de nou, amb aquests elements, l’inici d’una investigació penal per les seves sospites d’un enverinament amb implicació d’agents de l’Estat, però no va tenir èxit.