Assalt a la regió de Bélgorod

Desertors de l’Exèrcit i ‘hooligans’ nazis: els voluntaris russos que han portat la guerra a territori rus

  • La guerra irromp a Rússia després de la presa de dos pobles a càrrec de milicians russos al servei d’Ucraïna

  • Wagner, la maça de Putin a Ucraïna, Rússia i més enllà

Desertors de l’Exèrcit i ‘hooligans’ nazis: els voluntaris russos que han portat la guerra a territori rus

ARIS MESSINIS/AFP

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’equip de l’opositor rus Alekséi Navalni, empresonat pel règim de Vladímir Putin, va convocar fa uns dies una jornada de mobilitzacions a tot Rússia per protestar el pròxim 4 de juny contra la situació del seu líder, que passarà aquell mateix dia el seu tercer aniversari en aïllament. Però com sol passar amb la fracturada oposició russa, no van trigar a desmarcar-se algunes veus. «Fer crides a la protesta pacífica i altres ‘demostracions de presència’ a Rússia en ple 2023 és un acte d’estupidesa i sabotatge. No escolteu els idiotes que continuen vivint com si fos 2013», deia a Telegram l’anomenada Legió Llibertat per a Rússia. El missatge afirmava que la protesta només servirà per exposar valuosos activistes i exhortava els seus seguidors a actuar des de la clandestinitat amb la lluita armada com a divisa. «La guerra popular de guerrilles a Rússia va lenta, però és inevitable», afegia.

Aquesta mateixa Legió Llibertat per a Rússia va protagonitzar dilluns, al costat del Cos de Voluntaris de Rússia (RDK), la incursió més agosarada fins a la data en territori sobirà del Kremlin de les milícies paramilitars de voluntaris russos que lluiten al servei d’Ucraïna. En només unes hores van aconseguir prendre almenys dues localitats a la regió fronterera de Bélgorod, un assalt que va provocar l’evacuació de diversos llogarrets i va forçar Moscou a activar una «operació antiterrorista» per «liquidar» els «sabotejadors». La situació a la zona continua sent confusa, però el Ministeri de Defensa rus va dir aquest dimarts que ha aconseguit expulsar els assaltants del seu territori després de matar més de 70 milicians.

A falta de confirmació per part de fonts independents, el que ha passat els últims dies ha servit per donar visibilitat a les organitzacions paramilitars russes que lluiten en el bàndol ucraïnès i aspiren en última instància a enderrocar el règim de Putin. La primera a formar-se va ser la Legió Llibertat per a Rússia, creada el març del 2022 i composta inicialment per desertors de l’Exèrcit i antics presoners de guerra capturats mentre lluitaven a Ucraïna. En el seu manifest es llegeix que està composta per «ciutadans lliures de Rússia que es responsabilitzen dels seus actes i comencen a lluitar per una nova Rússia». Com a emblemes fan servir la bandera blanca i blava de l’oposició russa, que van aconseguir sobrevolar recentment sobre la Universitat de Moscou amb ajuda de globus, i la ‘L’ de la Legió, que alguns dels seus seguidors estan pintant en murs i parets de la mare pàtria.

El seu cap més visible és l’exdiputat rus Ilya Ponomarev, l’únic membre de la Duma que va votar el 2014 en contra de l’annexió de Crimea. El gest li va costar una acusació formal per malversació i, dos anys després, va acabar exiliant-se a Ucraïna. Des del començament de la invasió, Ponomarev s’ha erigit com el representant més conegut del moviment rebel rus, creat oficialment el 31 d’agost del 2022 amb la firma de laDeclaració d’Irpin. Aquell document, en el qual els seus signants es van comprometre a organitzar un front armat contra el règim de Putin i a reclutar nous quadros a Rússia, va ser recolzat per la Legió, el Cos de Voluntaris de Rússia i l’Exèrcit Nacional Republicà, una xarxa de partisans que opera de manera clandestina a Rússia i que es va atribuir a l’agost l’assassinat de Daria Duguina, la filla de l’ideòleg de capçalera de líder del Kremlin, Alexander Duguin.

Un exvicepresident de Gazprombank a les seves files

D’acord amb algunes informacions, els membres de la Legió, que comptaria amb dos batallons, han lluitat en els últims mesos al Donbass, integrats a la Legió Estrangera ucraïnesa. Una adhesió que va arribar formalment a l’agost, quan Ucraïna va canviar la llei per permetre que els seus legionaris s’integressin a les seves Forces Armades, segons li va dir a ‘The New York Times’ un portaveu de la intel·ligència militar ucraïnesa. Un dels seus membres va dir a l’octubre que havien rebut «5.000 sol·licituds» de ciutadans russos per integrar-se als seus quadros, tot i que el mateix Ponomarev reconeixia aquesta setmana que els seus números són encara limitats. «De moment no tenim prou forces per alliberar Rússia», va afirmar a la revista ‘Newsweek’.

Al seu compte de Telegram, pengen periòdicament comptes cripto per recaptar fons. Però és probable que, de diners, no els en faltin. Al juny es va unir a la Legió el que era vicepresident de Gazprombank, Igor Volobuev, que és originari de la regió ucraïnesa de Sumi. «La nostra causa és justa. Putin serà destruït», va clamar llavors la Legió després d’anunciar l’adhesió.

El Kremlin no s’ha pres en broma les seves activitats. Des de Moscou es repeteix que aquestes milícies són un producte de l’espionatge ucraïnès o, per utilitzar les paraules pronunciades aquest dimarts per l’expresident Dmitri Medvédev,«escòria» que «ha de ser exterminada com rates». Al març, el Tribunal Suprem de Rússia va declarar la Legió «organització terrorista».

Radicals d’extrema dreta

Notícies relacionades

Als antípodes ideològicament de Ponomarev, que es defineix com un polític d’ultraesquerra, hi ha el Cos de Voluntaris Russos (RDK), creat el juliol del 2022 i format principalment per ultradretans, alguns dels quals porten lluitant a Ucraïna des del 2014 a les files del batalló Azov. El seu líder, Denis Nikitin, és un dels neonazis més notoris d’Europa. Nascut a Rússia, va emigrar a Alemanya quan era un adolescent i no va trigar a fer-se un nom entre els ultres de la Colònia. «No m’agrada el futbol, m’agraden les baralles», va dir a una revista ucraïnesa el 2017. Aquell mateix any es va traslladar a Ucraïna, on es va dedicar a organitzar baralles d’MMA, una de les modalitats més extremes de les arts marcials i a promoure la seva marca de roba White Rex, que es recolza en la simbologia nazi.

El nombre de membres de l’RDK es desconeix, però no és la primera vegada que els seus quadros protagonitzen incursions en territori rus. Al març, Moscou els va acusar de matar dos civils a la regió fronterera de Briansk. «El principal era recordar-los als russos que no han de viure encadenats», va dir poc després al ‘Financial Times’ respecte a l’atac. Pots i has d’agafar les armes. Recolzarem qualsevol que vulgui apartar els usurpadors del Kremlin del poder».