Assetjament de la dissidència a Rússia

L’equip de Navalni denuncia que es troba en aïllament i podria estar sent «enverinat»

La portaveu de l’opositor rus assegura que ha perdut vuit quilos en només dues setmanes i que té «greus dolors»

zentauroepp38062412 russian opposition leader alexei navalny speaks at the openi180314133202

zentauroepp38062412 russian opposition leader alexei navalny speaks at the openi180314133202 / Evgeny Feldman

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’equip de l’opositor rus Aleksei Navalni, empresonat des del gener del 2021 quan va tornar al país procedent d’Alemanya, ha denunciat que es troba sotmès a un «misteriós» règim d’aïllament i podria estar sent «enverinat».

La portaveu de l’influent dissident rus, Kira Yarmish, ha expressat la seva preocupació per l’estat de salut de Navalni i ha recalcat que ha perdut vuit quilos en tan sols dues setmanes.

Així, ha alertat en un vídeo difós a través del seu compte de Twitter que podria estar sent sotmès a un «lent enverinament», una possibilitat que «no descarten» de moment.

L’objectiu d’aquesta acció seria, segons ha explicat, aconseguir que Navalni desaparegui a poc a poc i atregui cada vegada menys atenció» per part de la població i mitjans de comunicació. «Es troba en una cel·la en aïllament i té greus dolors. No compta amb cap ajuda mèdica», ha asseverat abans d’incidir que «corre perill».

Inquietud del Govern alemany

A més, ha assenyalat que divendres passat les autoritats penitenciàries van haver de trucar a una ambulància per atendre’l per un fort dolor estomacal, si bé no han transcendit més detalls respecte a això. El Govern alemany, per la seva banda, ha expressat la seva preocupació pel seu recent estat de salut.

Notícies relacionades

Navalni, contra el qual pesa una sentència a més d’11 anys de presó per frau i desacatament al tribunal, va ser empresonat el gener del 2021 quan va tornar a Moscou des de Berlín, on havia estat recuperant-se d’un enverinament que ell i els governs occidentals van atribuir al servei de seguretat del president rus, Vladímir Putin. El Kremlin nega qualsevol responsabilitat.

L’opositor, no obstant, continua insistint que el cas en contra seu suposa un «artifici polític» l’objectiu del qual és aconseguir silenciar-lo.