Arma eficaç

El dron Lancet, un encert rus en la guerra d’Ucraïna

Seguiu les últimes notícies de la guerra

¿Com són les armes nuclears tàctiques que Putin desplegarà a Bielorússia?

Aquestes són les armes que té Rússia per iniciar una guerra nuclear de curt abast

El dron Lancet, un encert rus en la guerra d’Ucraïna

CAPTURA VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
France Presse

El dron explosiu rus Lancet-3, sòlid i poc onerós, és una arma molt eficaç per a l’exèrcit rus a Ucraïna, especialment en els atacs contra canons subministrats per Occident.

«El petit dron rus Lancet s’imposa com una de les armes preferides de Moscou per fer front al flux de material advers, sobretot fent ‘contrabateria dronitzada’», va afirmar el consultor francès Stéphane Audrand a Twitter.

«Solució típica dels conflictes que duren», va afegir.

Produïda pel grup Zala Aero, vinculat al consorci Kalàixnikov, aquesta munició errant està composta per un fuselatge entorn de 1,60 m, equipat amb quatre ales i una hèlix posterior.

L’artefacte, carregat d’explosius, ha demostrat la seva eficàcia des de fa mesos i, de moment, sembla no veure’s afectat per les sancions imposades contra Moscou.

«Les imatges difoses per Rússia mostren impactes a 23 radars o centres de control de radar, així com en 31 sistemes de defensa antiaèria. És una xifra gens menyspreable», assenyala una font europea de la indústria de defensa, sota anonimat.

El Lancet posa sota pressió l’artilleria ucraïnesa, sobretot alguns canons de 155 mm enviats per les potències occidentals.

«Contrabateria»

Els russos utilitzen aquest dron «com una forma de contrabateria», explica l’analista indi Girish Linganna a la publicació ‘Frontier India’.

Quan un d’aquests canons dispara des del bàndol ucraïnès, la comandància russa el detecta i «li assigna de forma automàtica el Lancet-3 més pròxim», que pot atacar ràpidament la peça d’artilleria si no ha canviat de posició, explica.

De baix preu, estimat entre 20 i 40.000 dòlars segons Linganna, «presenta l’avantatge de ser poc vulnerable als mitjans de defensa adversos (de moment)», destaca Audrand.

Per protegir-se d’ell, «el que funciona millor per ara continua sent l’ús de la ‘bola de foc’: un grup de soldats disparen massivament amb armes lleugeres mentre s’acosta aquest dron, que pot ser especialment lent», explica la font industrial.

La seva primera versió va ser utilitzada a Síria el 2019, i després «una nova versió, millorada, va ser observada en acció el juliol del 2022 i els seus llançaments s’han fet diaris des del mes d’octubre», segons aquest especialista.

Notícies relacionades

«Aquests drons són fabricats en gran quantitat, amb l’ajuda de components d’accés simple, la compra de la qual al món no està sotmesa a regulació», afegeix.

«La seva fabricació no sembla gaire obstaculitzada per les sancions, tot i que és una mica aviat per dir si és gràcies a les reserves o si hi ha hagut substitució», estima Audrand.