Macroeconomia

Els analistes adverteixen que la victòria d’Erdogan suposarà turbulències per a l’economia

Els analistes i el consens de mercat anticipen que les turbulències econòmiques arribaran en els pròxims mesos davant el risc de fallida

Els analistes adverteixen que la victòria d’Erdogan suposarà turbulències per a l’economia
3
Es llegeix en minuts

La victòria de Recep Tayyip Erdogan en la segona volta de les eleccions a Turquia consolida el polític en el poder i li donarà l’oportunitat de continuar un mandat més. Un cop passat el tràngol de les urnes, arriba l’hora de la gestió i Erdogan no ho tindrà gens fàcil. Els analistes i el consens de mercat anticipen que les turbulències econòmiques arribaran en els pròxims mesos davant el risc de fallida, segons recull un informe de la casa XTB remès als mitjans de comunicació.

«La victòria d’Erdogan probablement significarà la continuació de la fuga de capitals de Turquia, tot i que això s’ha tornat molt més difícil després de les accions del banc central», assenyala l’informe de XTB. Morgan Stanley vaticina que la lira pot caure entorn d’un 30% del seu valor. El Banc Central de la República de Turquia té entorn de 25.000 milions de dòlars en reserva per defensar la lira. Es tracta d’una quantitat molt petita, ja que s’han utilitzat fins a 177.000 milions de dòlars per defensar la moneda en els últims 16 mesos. «El diferencial dels swaps d’incompliment creditici a cinc anys fins i tot s’ha reduït recentment i actualment es troba significativament per sota dels nivells rècord (al voltant de 900 punts). Actualment, el diferencial de CD a cinc anys és de 665 punts i implica un risc d’incompliment entorn de l’11% amb una taxa de recuperació del 40%.

«No espero una reacció de xoc d’immediat per part dels mercats. S’ha acabat la incertesa i ara (els mercats) prendran posició en conseqüència. Però amb la continuació de les polítiques anteriors, la lira continuarà perdent valor», ha assenyalat l’economista turc Mustafa Sönmez en declaracions recollides per l’agència Efe. La primera reacció de la lira encara va arribar diumenge a la nit, amb una baixada del 0,7% davant el dòlar, fins a marcar 20,1 unitats per dòlar, davant els 19,9 habituals durant l’última setmana.

Igual com en similars moviments en l’última setmana, la lira va recuperar les pèrdues immediatament, però durant el matí va tornar al camí baixista i per primera vegada sembla establir-se avui de forma permanent en la cota de les 20 unitats per dòlar, equivalent a 21,5 lires per euro. El canvi de la lira davant el dòlar està artificialment sostingut pel Banc Central, que ven divises per estabilitzar la moneda cada vegada que s’observa una pèrdua als mercats, segons asseguren tots els economistes consultats.

El mateix Banc ja va admetre el 2021 «una intervenció directa en els mercats mitjançant vendes per motiu de l’evolució no saludable dels canvis de divises», i aquesta pràctica sembla continuar, però els analistes es pregunten fins quan pot sostenir-se. La setmana passada, les reserves netes del Banc Central van assolir per primera vegada des del 2002 valors negatius, després de perdre 25.000 milions de dòlars en dos mesos, informa la premsa econòmica turca.

Pèrdua de les reserves en dòlars

Notícies relacionades

La sagnia de les reserves es deu a diversos mecanismes establerts per assegurar l’estabilitat de la moneda per part del Govern en els últims mesos. Alguns exemples d’això van ser l’esquema de comptes d’estalvis que l’Executiu va llançar el desembre del 2022, que ofereix una alta rendibilitat per a dipòsits fixos i, a més, un valor garantit conforme al canvi del dòlar.

L’economista Bilge Yilmaz, assessor financer del partit opositor IYI, va assenyalar fa poques setmanes que hi ha 110.000 milions de dòlars en aquest esquema i va assegurar que caldrà anar tancant aquests comptes de forma gradual per sanejar l’economia. Però aquest sanejament passarà necessàriament per apujar de forma dràstica els tipus d’interès, actualment en el 8,5%, per indicació expressa d’Erdogan, mentre que la inflació interanual supera el 40%.