Segona volta

El 95% dels vots escrutats donen la victòria a Erdogan a Turquia

  • Les agències de notícies que publiquen els resultats donen al president turc un avantatge de tres punts sobre Kiliçdaroglu

El 95% dels vots escrutats donen la victòria a Erdogan a Turquia

Erdem Sahim

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Recep Tayyip Erdogan es queda. Així ho ha decidit la societat turca aquest diumenge en la segona volta de les eleccions presidencials. El president turc renova així el seu longeu mandat per cinc anys més gràcies a un avantatge de tres punts, segons el 95% dels vots escrutats. Per la seva banda, el líder opositor Kemal Kiliçdaroglu, de 74 anys, veu en aquesta derrota el possible final de la seva carrera política. És la primera vegada que Turquia s’enfronta a una segona volta en les presidencials, fent perillar el càrrec d’Erdogan després de més de 20 anys.

La jornada electoral ha transcorregut sense massa incidents. L’oposició ha denunciat irregularitats, que la comissió electoral ha anunciat que estudiarà. En una Turquia dividida, els resultats han sigut anunciats per dues agències de notícies diferents. Anadolu, la pública i més pròxima a Erdogan, dona uns resultats més avantatjosos al president: 52,3% pel 47,7% de Kiliçdaroglu. Anka, pròxima a l’oposició, els situa en un 52,5% per a Erdogan i un 48,5% per al seu rival. Tot i així, l’avantatge del president turc és clar. I, per això, els seus partidaris ja han començat a celebrar-ho, fent onejar banderes turques o del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP, per les sigles en turc).

Discursos antisirians

Erdogan aconsegueix apartar una altra pedra al seu camí. En la primera volta del 14 de maig, es va quedar a les portes de revalidar el mandat amb el 49,52% dels vots pel 44,88% de Kiliçdaroglu. Durant aquestes dues setmanes, el president ha pogut sumar el suport de Sinan Organ que va quedar en tercera posició amb el 5,17%. Molts fora de Turquia i alguns dins confiaven en els pronòstics de les enquestes que es van aventurar a donar un avantatge a Kiliçdaroglu, que no es va traduir a les urnes. De res li ha servit al líder opositor la radicalització del seu discurs durant la segona volta. 

Notícies relacionades

Malgrat la posició antiimmigració d’Erdogan contra els sirians, a qui la majoria dels candidats han utilitzat com a boc expiatori de tots els mals de Turquia, Kiliçdaroglu s’ha atrevit a comprometre’s a expulsar-los en el termini d’un any si sortia elegit. Però la societat turca ha triat un mal conegut. La greu crisi econòmica ha fet que la inflació es mantingui al voltant del 50% després d’arribar al 85%. Durant la campanya electoral, s’ha assenyalat els refugiats sirians com a culpables d’aquesta situació que s’ha agreujat els últims dos anys com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i de les polítiques monetàries del president Erdogan. 

Mentre votava a Istanbul, el polític de 69 anys s’ha dirigit al poble. «Demano als meus ciutadans que vinguin a votar sense parar», ha dit a France Presse. «Cap país del món té taxes de participació del 90%, però Turquia gairebé hi ha arribat», ha presumit. Al seu torn, Kiliçdaroglu ha votat a Ankara i ha demanat a la ciutadania que fes el mateix «perquè pugui arribar al país una veritable democràcia i llibertat; perquè es desfacin d’un govern autoritari». Fins dilluns al matí no es publicaran els resultats oficials, tot i que probablement Erdogan ja celebri la victòria aquest diumenge.