Mesos de negociacions

Biden aconsegueix un principi d’acord amb els republicans per evitar una «fallida catastròfica» als EUA

El pacte s’ha de votar a la Cambra de Representants i al Senat la setmana que ve per evitar l’impagament de les obligacions del Govern

Biden aconsegueix un principi d’acord amb els republicans per evitar una «fallida catastròfica» als EUA
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de setmanes de negociacions, els Estats Units se salvaran d’una «fallida catastròfica» que podria haver portat el país a una «recessió econòmica», en paraules del president Joe Biden. El mandatari va arribar dissabte a un principi d’acord amb el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, per elevar el sostre de deute actual de 31,4 bilions de dòlars durant un període de dos anys, el que queda de mandat, per poder pagar tots els deutes.

McCarthy va anunciar el pacte a Twitter i posteriorment en una compareixença al Capitoli. «Després que [Biden] perdés el temps i es negués a negociar durant mesos, hem arribat a un principi d’acord. Encara ens queda molta feina a fer. Però crec que és un pacte digne del poble nord-americà», va afirmar.

Per la seva banda, el president va ratificar que l’esborrany del projecte de llei per elevar el límit del deute, al qual es refereix com «acord pressupostari», és «un compromís». Ara, el pacte s’haurà de votar a la Cambra de Representants i al Senat la setmana que ve amb caràcter d’urgència per evitar l’impagament de les obligacions del Govern.

«No tothom aconsegueix el que vol»

tothom aconsegueix el que vol»Encara no s’han revelat els detalls de l’acord, però implica límits en la despesa durant dos anys. «Conté reduccions històriques de la despesa, reformes conseqüents que trauran la gent de la pobresa i la incorporaran al mercat laboral. Corregeix les extralimitacions del Govern. No hi ha nous impostos ni nous programes governamentals», va avançar McCarthy.

«Redueix la despesa mentre protegeix programes crítics per als treballadors i fa créixer l’economia per a tothom. A més, l’acord protegeix les meves principals prioritats i èxits legislatius i els dels demòcrates del Congrés. L’acord representa un compromís, i això significa que no tothom aconsegueix el que vol. Aquesta és la responsabilitat de governar», ha matisat Biden al seu comunicat, alhora que insta el Congrés a aprovar la nova llei.

Fallida a partir del 5 de juny

Notícies relacionades

Cada cert temps, els Estats Units s’acosten a l’impagament del deute nacional perquè, a diferència d’altres països, el Govern només pot emetre deute fins al límit establert pel Congrés. El país va arribar el 19 de gener el seu límit de deute legal, de 31,4 bilions de dòlars, equivalents a 29 bilions d’euros, de manera que el Departament del Tresor va haver de recórrer a mesures extraordinàries per pagar els comptes suspenent alguns pagaments als fons de jubilació d’empleats federals i a l’assegurança social d’empleats postals, entre d’altres.

El líder republicà va informar que parlarà amb Biden avui i que supervisarà la redacció final del projecte de llei. Si no s’aprova l’acord, els Estats Units podrien incórrer en un ‘default’, ja que el Tresor nord-americà deixaria de complir els seus compromisos financers el 5 de juny.