Entendre-hi més

Casey DeSantis: l’arma (no secreta) del principal rival de Trump

La dona del governador de Florida, que ja ha anunciat la candidatura a la Casa Blanca pel Partit Republicà, és la seva confident i assessora més estreta

Casey DeSantis: l’arma (no secreta) del principal rival de Trump

ZUMA PRESS

  • Ron DeSantis posa en marxa la campanya que l’enfronta a Trump

  • Ron DeSantis: més trumpista que Trump (i potser el pròxim president dels Estats Units)

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Alguns projectes polítics individuals no es construeixen en solitari. Un és el de Ron DeSantis, l’ultraconservador governador de Florida, des d’aquesta setmana per fi oficialment aspirant a arribar a la Casa Blanca el 2024 i principal rival de Donald Trump en una lluita per aconseguir la nominació del Partit Republicà que ja té traces de guerra acarnissada. En la carrera política del candidat de 44 anys ha tingut, té i es pot donar per descomptat que tindrà un paper fonamental la seva dona, Casey, la seva principal confident i la seva assessora més estreta, que fa temps va obligar a desterrar el tòpic d’«arma secreta».Antiga presentadora i productora de televisió, orgullosa mare de dues nenes i un nen i supervivent de càncer de mama, Casey DeSantis és una llaminadura per al món conservador, i per a les ambicions nacionals del seu marit. Glamurosa, amb un estil cada vegada més similar al de Jacqueline Kennedy i també al de Melania Trump, té la telegènia, els dots de comunicació, el carisma i la sociabilitat de què manca el governador, assenyalat sovint per les traces robòtiques que exhibeix. I les desplega a favor seu, ja sigui amb vídeos en què recolza les seves campanyes o en els actes polítics, en què mira de mostrar el costat més humà d’un home que es desenvolupa visiblement incòmode en les interaccions a distàncies curtes.

Com a primera dama s’ha abocat a iniciatives com Hope Florida, que connecta persones amb necessitats a organitzacions privades i religioses; programes de salut mental, d’ajuda als afectats per desastres i vinculats al càncer. Però el pes en la vida política del seu marit, en qualsevol cas, va més enllà.

Casey DeSantis, que va conèixer l’ara governador el 2006 quan era un advocat i s’hi va casar tres anys després a Disneyworld (epicentre ara d’una ferotge batalla política i legal del seu marit amb Disney), va ser qui va animar el llavors advocat civil graduat de Harvard i Yale i que va passar per les files de l’Exèrcit a fer el salt a la política el 2012, quan va arribar amb l’onada del Tea Party al Congrés, on va ser un dels fundadors de l’ultra Freedom Caucus. Fins ara l’ha ajudat en les campanyes a recaptar fons, i a mobilitzar votants.

Comparteixen, a més, ideologia i valors profundament conservadors, així com la determinació de combatre el que veuen com una «epidèmia ‘woke’», incloent-hi el que tots dos denuncien com un món corporatiu mediàtic que consideren parcial. I ella ha arribat a promocionar l’ascendent carrera política del seu marit com una missió divina.

Biografia i retrat 

L’atenció a la primera dama de Florida s’ha intensificat a mesura que DeSantis feia passos cap a la carrera presidencial. Es recorre una vegada i una altra la biografia de Jill Casey Black: el naixement fa 42 anys a Troy (Ohio), d’un pare optometrista i una mare logopeda; els estudis universitaris d’economia i francès a la Universitat de Carolina del Sud, on va formar part de l’equip eqüestre; el trasllat a Jacksonville (Florida) per treballar en televisió, on primer feia reportatges sobre crim i seguretat, després en un canal de golf i després com a productora i presentadora d’un ‘talk show’...

Però creix, sobretot, l’escrutini del paper polític de Casey DeSantis, que ocupa una de les oficines adjacents a la del governador al Capitoli de Tallahassee, més gran que el del cap de gabinet. Alguns retrats, com un que va fer recentment ‘Politico’ que asseguren que ella és «el principal actiu i el principal llast» per al candidat, han deixat la impressió d’una dona poderosa, una consellera ferotge involucrada fins al moll de l’os en decisions del seu marit que van des dels aspectes més nimis fins a la selecció i l’acomiadament de personal.

Aquest extens article de més de 4.600 paraules incloïa referències sovint anònimes a la seva «ambició cega» i la pintava com a «reina de gel», gelosa protectora del ja reduït cercle més pròxim a DeSantis, «la guardiana rere el tron» i una dona «encara més paranoica» i «encara més venjativa» que ell. Va ser vilipendiat no només des de cercles conservadors, sinó també en progressistes, horroritzats davant una peça de fetor sexista i que, gairebé del cert, no s’hauria escrit sobre la dona d’un candidat demòcrata. I la publicació, que fa uns anys renegava de titllar cap dona de Lady Macbeth, sí que utilitzava la referència per parlar de Casey DeSantis, apel·lant a un comentari que va fer Roger Stone, el controvertit operatiu aliat de Trump, els defensors del qual estan abocats a assaltar la candidatura que veuen com a principal amenaça per a l’expresident en l’intent de tornar a ser el nominat el 2024.

Sense arribar tan lluny, molts d’altres han contribuït en qualsevol cas a assentar certa imatge sobre Casey DeSantis. Algú que va treballar a la mateixa televisió que ella recordava a ‘Vanity Fair’ haver dit una vegada a un col·lega que «Casey volia ser la dona d’un senador», a la qual cosa el col·lega va contestar: «No, pretén totalment ser la dona d’un president». Altres fonts anònimes també ratificaven a la revista la idea d’una parella calculadora, que, per exemple, evita sempre que sigui possible comunicar-se per escrit, perquè «no volen deixar cap rastre». Des de l’anonimat algú assegurava que «utilitzen la gent com paper de lavabo».

Notícies relacionades

Perquè també sorgeix el retrat d’una parella indissociable. A ‘Vanity Fair’ un altre empleat de DeSantis de la seva època al Congrés assegurava que «l’única persona que ell escolta és Casey». A ‘Politico’, l’antic congressista estatal republicà David Jolly assegurava que «ella està tan involucrada en el seu ascens com el mateix Ron». I Scott Parkinson, que va ser cap de personal de DeSantis a Capitol Hill, ratificava a ‘Business Insider’: «Ella és el factor X. Tots dos completen l’element polític que és ell. Sense Casey, ell no seria la mateixa persona».